PODRŠKA UKRAJINI

Čović s ukrajinskom zastavom osudio rusku agresiju i pohvalio Plenkovića: ‘Učinio je nešto što nitko nije već 20 godina‘

Pojasnio je kako BiH ne može postići jednoglasan stav o ratu u Ukrajini zbog srpskih predstavnika, no da su stranke Hrvatskog narodnog sabora jednoglasne u osudi ruske agresije

Dragan Čović

 Screenshot N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u petak kako on i hrvatski dužnosnici u toj zemlji osuđuju agresiju na Ukrajinu i slijede politike EU-a prema Rusiji, ocjenjujući manipulacijama dijela medija i bošnjačkih stranaka da je jučer glasovao protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice HDZ-a BiH uz zastavu BiH i tamošnjih Hrvata vidno su bile istaknute zastave Ukrajine nakon što se Čović u četvrtak našao na meti kritika dijela medija, s tvrdnjama da je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine glasovao protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Većinom glasova na toj sjednici odbijen je prijedlog da se uvrsti nekoliko inicijativa, među kojima je bila i ona zastupnika oporbenog SDP-a BiH Denisa Bećirovića po kojoj bi se naložilo Vijeću ministara BiH da ta zemlja uvede sankcije Rusiji, čemu se protive sve srpske stranke.

Čović je pojasnio kako od početka rada ovoga saziva Doma naroda glasuje protiv svih izvanredno dostavljenih inicijativa iz redova oporbe.

Istaknuo je kako HDZ BiH i stranke HNS-a BiH u cijelosti slijede politike Europske unije, Republike Hrvatske s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu i osuđuju agresiju na Ukrajinu.

"Nedvosmisleno, apsolutno podržavamo sve stavove Europske unije kada je u pitanju rat, stradanje, patnje ukrajinskog naroda. Ali i sve druge aktivnosti koje EU provodi kada su u pitanju same sankcije", rekao je Čović.

Pojasnio je kako BiH ne može postići jednoglasan stav o ratu u Ukrajini zbog srpskih predstavnika, no da su stranke Hrvatskog narodnog sabora jednoglasne u osudi ruske agresije.

Dodao je i kako su Hrvati u BiH, udomljujući ukrajinske izbjeglice, na praktičan način pokazali svoj odnos prema ovim ljudima i agresiji.

Čović je na konferenciji za novinare također ocijenio iznimno važnim današnje usvajanje Strateškog kompasa na Europskom vijeću te je rekao kako je veliki uspjeh premijera Plenkovića što su u sadržaj toga dokumenta uvršteni 'konstitutivni narodi' kao temelj države.

Rekao je da je Plenković učinio nešto "što nitko nije zadnjih 20-tak godina u Hrvatskoj kada je u pitanju BiH i Hrvati. To je nešto što hrvatska diplomacija danas uspijeva unatoč problemima koji zamagljuju naš cijeli prostor", istaknuo je.

Čović je dodao kako je na poticaj premijera Plenkovića na sastanku na vrhu EU u Bruxellesu potaknut nastavak razgovora o izbornoj reformi te je ocijenio kako se radi o "prigodi da bi BiH mogla funkcionirati kao normalna država".

Razgovori o izbornoj reformi u BiH završili su proteklog vikenda bez dogovora, a opći izbori trebali bi se održati početkom listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:18