DRAMA U KBC-u SPLIT

Covid na dječjoj hematoonkologiji: Zaraženo troje djece, troje roditelja i tri medicinske sestre

Srećom, djeca s teškom dijagnozom leukemije su u remisiji tako da liječnici očekuju da kod njih neće biti problema
 Tom Dubravec/Cropix

Koronavirus se probio i na Odjel dječje hematoonkologije KBC-a Split. Prema prvim informacijama, u četvrtak su se pojavili simptomi kod jednog malog bolesnika, nakon čega su testirani svi pacijenti i medicinsko osoblje s tog odjela.

Zaraženo je troje roditelja i troje djece te tri medicinske sestre. Jedan roditelj i dijete su smješteni na Zavod za infektivne bolesti KBC-a Split, a ostali mali pacijenti su izolirani na Odjelu.

- Jedno dijete ima blago povišenu temperaturu, a ostalo dvoje je bez simptoma, premda sve troje ima pozitivan nalaz na koronavirus. Također je pozitivno troje roditelja koji borave s djecom u bolnici, od kojih je jedan hospitaliziran na Klinici za infektologiju zbog nešto izraženije kliničke slike bolesti - prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Split, objašnjava situaciju na Odjelu za dječju hematoonkologiju na kojem je došlo do proboja infekcije.

Naime, na tom je odjelu prije dva dana jedan od malih pacijenta imao simptome Covida-19, nakon čega je krenulo testiranje svih pacijenta i svih zaposlenika. U ovom trenutku zna se da su pozitivne i tri medicinske sestre, a u tijeku je testiranje još četrdesetak kontakata.

- Situacija je pod kontrolom - kaže prof. dr. Škrabić, u očekivanju epidemioloških izvida koji bi trebali otkriti otkud je krenula infekcija. Srećom, djeca s teškom dijagnozom limfoblastične leukemije trenutačno su u remisiji tako da liječnici očekuju da kod njih neće biti dodatnih zdravstvenih problema zbog činjenice da su oboljeli od koronavirusa. Na ostalim odjelima Klinike za pedijatriju situacija je zasad dobra, odnosno nema virusa, kaže prof. dr. Škrabić.

312 novih slučajeva

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je izvijestio kako je u protekla 24 sata zabilježeno 312 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 2654. Na bolničkom je liječenju 211 pacijenata, a na respiratoru ih je dvanaestoro.

Tri su osobe preminule, pa se ukupan broj umrlih od Covida-19 kod nas popeo na 183.

Najveći broj novozaraženih, njih 110, jučer je zabilježila Splitsko-dalmatinska županija, gdje su, prema prema izvještaju KBC-a Split, preminule dvije osobe, 90-godišnja žena i muška osoba u dobi od 70 godina, obje kronični bolesnici. Od 110 novooboljelih s područja te županije, 39 osoba kontakti su prethodno oboljelih osoba, a ostali se novooboljeli epidemiološki obrađuju. Na bolničkom liječenju u KBC-u Split 50 je pacijenata, a tri su osobe na respiratoru.

Zaraženo pet štićenika

Loša je vijest i da je 20 od ukupno 21 štićenika Doma za umirovljenike u Kaštelima zaraženo koronavirusom. Osim 20 štićenika toga doma, zaraženo je i četvero djelatnika. Nadalje, u Domu za starije i nemoćne osobe u Podstrani dosad je zaraženo pet štićenika i osam djelatnika, a testiranja se i dalje nastavljaju. Ukupno je u Splitsko- dalamatinskoj županiji na koronavirus pozitivno 25 štićenika i 12 djelatnika domova za starije.

Splitsko-dalmatinsku županiju po broju zaraženih slijedi Zagreb, gdje je jučer zabilježen rekordan broj od 93 nova slučaja. Trenutno je u Gradu Zagrebu 629 aktivnih slučajeva i 1534 su aktivne samoizolacije. Iako je potvrdio da je u Zagrebu registriran rekordan broj novozaraženih, Zvonimir Šostar, čelni čovjek Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, upozorio je da je znatan dio testiranih uzoraka zapravo uzet prije nekoliko dana. Podsjetimo, početkom tjedna u “Štamparu” je vladala golema gužva za testiranje, pa se na rezultate čekalo i po 72 sata. Šostar je naglasio da je od uzoraka koji su uzeti tijekom petka evidentiran 51 pozitivan slučaj, a 42 su uzorka zaostaci od proteklih dana.

- Rekordan broj. Ali, ako sve to raščlanite, brojka pozitivnih je ispod deset posto. Dio testiranja radi Klinika za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, dio Hrvatski zavod za javno zdravstvo radi (HZJZ), a ukupno je bilo gotovo tisuću testiranja - rekao je Šostar. Dodao je da u Zagrebu nema žarišta te da se uglavnom radi o ljudima koji su došli iz drugih mjesta u glavni grad.

Njegove riječi potvrđuju i brojke: od 93 nova slučaja, 14 novooboljelih osoba zasad je negativne epidemiološke anamneze, 37 su kontakti na Covid pozitivnih osoba, kod 18 novooboljelih osoba moguće je izlaganje prilikom odlaska na godišnji odmor (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol, Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, a 12 novooboljelih dolazi iz BiH.

No, nastavi li se ovakav rast broja zaraženih u glavnom gradu, moglo bi doći do uvođenja epidemioloških mjera.

- Ako budu i dalje velike brojke novozaraženih, morat ćemo predložiti ograničenje okupljanja i neke druge mjere - najavio je Šostar. Pozitivna vijest iz Zagreba je da su svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe negativni na SARS-Cov-2.

Nova ograničenja

Od ostalih županija, dvoznamenkaste brojke zaraženih bilježe Zadarska (20), Primorsko-goranska (19), Sisačko-moslavačka (13), Dubrovačko-neretvanska (13), Vukovarsko-srijemska (12) i Šibensko-kninska županija (11). U Šibensko-kninskoj županiji od 31. kolovoza idućih će mjesec dana na snazi biti nužne epidemiološke mjere. Tako na svadbenim svečanostima može biti najviše 50 osoba, a svadbe mogu trajati najdulje do dva sata u noći.

Pogrebima može prisustvovati najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima ne smije se izražavati bliskim kontaktom. Nadalje, u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društevana okupljanja obavezno je nošenje maski.

Svadbena okupljanja ograničile su još dvije županije, Virovitičko-podravska na 50, a Varaždinska na 100 uzvanika. U petak su nužne epidemiološke mjere kojima se ograničavaju masovna okupljanja ili propisuje nošenje maski u zatvornim javnim prostorima propisale Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska i Zadarska županija, a nekoliko dana prije njih nove je, stroge epidemiološke mjere uvela trenutno najpogođenija Splitsko-dalmatinska županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2024 09:09