PROBLEMI NA POSLU

Covid opustošio zadarske i šibenske sudove: Koronom se na putovanju zarazilo čak 11 sudaca

Oni koji su bili pozitivni završili su u izolaciji, kao i necijepljeni koji nisu bili pozitivni, što je izazvalo probleme na poslu
Ilustracija/Covid testiranje
 Vlado Kos/Cropix

Čak jedanaest sudaca iz Zadra i Šibenika u organizaciji ogranka Udruge hrvatskih sudaca iz Zadra zarazilo se koronavirusom tijekom studijskog putovanja u Vukovar. U posjet vukovarskom Županijskom sudu krenuli su autobusom 23. rujna, ukupno 25 sutkinja i sudaca, 21 iz Zadra te četiri iz Šibenika. Na putu ih se zarazilo skoro polovica, devet sutkinja i sudaca iz Zadra te dvoje sudaca iz Šibenika, piše Slobodna Dalmacija.

- Zaraženi su neki suci. Točan broj ne znam, ali mislim da je pozitivno manje od deset zadarskih sudaca. Kako su se zarazili, teško mi je reći, jer smo prije polaska svi imali negativne testove i Covid putovnice. Osim toga, većina kolega se cijepila ili je već preboljela koronavirus – kaže Jadranka Nižić Peroš, predsjednica ogranka Udruge hrvatskih sudaca u Zadru.

Naglašava da suci okupljeni u Udrugu na Studijska putovanja idu u pravilu jednom godišnje i ove godine su zbog pandemije odlučili da ne idu u inozemstvo, već da posjete Županijski sud u Vukovaru. Na put su krenuli 23. rujna, a posjet Vukovaru je bio na programu 24. rujna.

Na ulazu u vukovarski sud svim je sucima mjerena temperatura i nitko nije imao simptome infekcije. Po povratku kućama, početkom idućeg tjedna, nekoliko sutkinja i sudaca dobilo je simptome i nakon testiranja utvrdili su da su zaraženi. Oni koji su bili pozitivni završili su u izolaciji, kao i oni koji se nisu cijepili, a nisu bili pozitivni, što je izazvalo nemale probleme u organizaciji posla na zadarskom Županijskom i Općinskom sudu.

- Krenuli smo zdravi, ali smo se negdje na putu zarazili. Shvatili smo to tek kad smo se vratili. Srećom, nitko nije ozbiljno zdravstveno ugrožen, nitko nema teške simptome. Neki nisu ni znali da su zaraženi dok nisu napravili test. Važno je da su sada svi u redu – kaže sutkinja Općinskog suda Jadranka Nižić Peroš.

Glasnogovornik Općinskog suda Davor Dubravica potvrdio nam je da od deset sutkinja i sudaca Općinskog suda koji su bili na studijskom putovanju četvero nije na poslu, ali nije znao jesu li svi zaraženi ili su neki u izolaciji. Od glasnogovornice Trgovačkog suda, sutkinje Katarine Zdunić, doznali smo da je samo jedna sutkinja bila u Vukovaru, ali se nije vratila zaražena.

Najviše zaraženih sudaca je izgleda bilo sa Županijskog suda u Zadru, od deset izletnika čak polovica se vratila pozitivna na koronu. Od toga ih je, kako neslužbeno doznajemo, troje bilo necijepljeno. O tome smo htjeli razgovarati s glasnogovornicom suda, Dijanom Grancarić, ali na naše pozive nije se javljala.

Zaražene sutkinje i suci Županijskog i Općinskog suda moraju biti u izolaciji do kraja tjedna. Među njima ima sudaca koji su se cijepili dva puta i prve blage simptome su imali četiri dana nakon povratka iz Vukovara. Osim škakljanja u grlu i jednodnevne temperature od 37,1 stupnjeva Celzijusa, drugih, težih simptoma, nisu imali. Nešto teže simptome imaju suci koji nisu bili cijepljeni.

Za dvoje šibenskih sudaca, do zaključenja teksta, nismo uspjeli provjeriti u kakvom su zdravstvenom stanju, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:29