ODGODA ZA 24 SATA

Covid-potvrde kreću od utorka. Testiranje će biti moguće svugdje gdje ima bar jedan liječnik

Da primjena covid potvrda kreće od utorka potvrdio je Capak, kaže da kućni testovi neće vrijediti

Krunoslav Capak

 Ronald Gorsic/Cropix

Zaposlenici u javnom sektoru, i svi građani koji trebaju njihove usluge, dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test trebat će imati od utorka. Naime, premijer Andrej Plenković i danas je na sjednici Vlade kazao da Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, što je točno, ali njezina primjena počinje dan kasnije, neslužbeno je doznao Jutarnji list tijekom poslijepodneva.

Razlog tome je što se nedjeljom još uvijek malo gdje može testirati, pa će se na ovaj način omogućiti brojnim zaposlenicima javnog sektora da ponedjeljak iskoriste za testiranje. U konačnici, testiranje je propisano dva puta tjedno, ali nigdje nije navedeno koji dani to moraju biti.

Kada se ova obveza uvodila u sustav zdravstva i socijalne skrbi bilo je jednostavnije, jer su se zaposlenici iz zdravstva testirali organizirano na radnom mjestu, a slično je i u socijalnoj skrbi.

S druge strane, državne, lokalne, županijske ustanove i druge čiji su oni osnivači, nemaju zdravstvene djelatnike, te se moraju testirati na mjestima gdje im se može izdati potvrda o negativnom testu.

Kako je najavljeno, testnih mjesta bit će i više nego dovoljno, tako da uz 420 certificiranih laboratorija, otvara se još tisuću testnih mjesta.

Kako doznajemo, testiranje će biti moguće na svim mjestima gdje ima bar jedan liječnik ili farmaceut. U prijevod sve ljekarne koje iskažu interes testirat će, svi liječnici obiteljske medicine, ginekolozi, stomatolozi...

Vijest je u RTL-u Danas potvrdio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Dodao je i kako se rezultati kućnih testova neće uzimati u obzir, već da su oni tek orijentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:17