DOZNAJEMO

Covid potvrde morat će imati i roditelji na roditeljskim sastancima, izuzetak su vrtići!

Kako neslužbeno doznajemo, roditelji ipak neće biti izuzeti od predočenja covid-potvrde ili negativnog testa prilikom dolaska u škole

Ilustracija

 Boris Kovačev/Cropix

Zaposlenici u javnom sektoru, i svi građani koji trebaju njihove usluge, od utorka će morati imati dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test. Odluka o mjeri trebala bi biti objavljena kroz nekoliko sati, nakon čega – u slučaju sustava odgoja, obrazovanja i znanosti – nadležno ministarstvo šalje svim vrtićima, školama, fakultetima i znanstvenim institutima odluku uz dodatna pojašnjenja. Odgovornost za organizaciju novih mjera morat će preuzeti čelnici ustanova, ravnatelji, odnosno dekani.

Kako neslužbeno doznajemo, roditelji ipak neće biti izuzeti od predočenja covid-potvrde ili negativnog testa prilikom dolaska u škole. Iako je ranije najavljeno da roditelji učenika neće biti obuhvaćeni mjerom, novi je plan – kakvog su zagovarali djelatnici u školstvu – da u slučaju dolaska u školu na informacije, roditeljske sastanke ili bilo koji drugi slučaj duljega zadržavanja u školskoj ustanovi, roditelji ili skrbnici ipak moraju predočiti dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test.

Za slučaj kraćeg boravka u školi, primjerice, zbog pratnje djeteta s teškoćama, potvrde im neće trebati.

Izuzetak će, doznajemo, biti roditelji koji dovode i odvode djecu iz vrtića. Po sadašnjim najavama, oni neće morati imati covid-potvrde.

Testiranje za zaposlenike je, po najavama Stožera, besplatno, no u praksi to znači da djelatnici bez covid potvrda, a za koje vrijedi pravilo testiranja dva puta tjedno, sami plaćaju testiranje, nakon čega im poslodavac (škola, fakultet, institut) u što kraćem vremenu treba refundira novac. Škole i fakulteti bi potom trebali poslati Ministarstvu zbirni nalog uplata za svoje zaposlenike, a ono će im – kako najavljuju – sredstva refundirati u obliku prioritetnih naloga, odnosno u roku od nekoliko dana.

Po riječima ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, postotak cijepljenih ili onih koji imaju dokaz o preboljenju u sustavu obrazovanja sada je oko 74 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:34