NIJE JEDNOGLASNO

Covid-potvrde prošle na testu ustavnosti, ali... ‘Stožer će morati obrazložiti svaku odluku‘

Ustavni sud uskoro bi trebao objaviti odluku o ustanovnosti covid-potvrda u zdravstvu i socijali

Miroslav Šeparović

 Bruno Konjevic/Cropix

Covid potvrde koje se odnose na prijem pacijenata u bolnicama, odnosno obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi prošle su na testu ustavnosti.

Prema neslužbenoj informaciji Jutarnjeg lista, Ustavni sud je danas na sjednici većinom glasova donio odluku kako primjena Covid potvrda u ova dva posebno osjetljiva sustava nije protuustavna. Odluka nije donesena jednoglasno, nego s tri izdvojena mišljenja koja su dali suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec.

Na dnevnom redu Ustavnog suda su i Covid potvrde u javnom sektoru, no ustavni suci će o njima odlučivati tek kada dobiju očitovanje Vlade.

- Odlučili smo o sustavu covid-potvrda i odlučili smo o sigurnosnoj mjeri obaveznoj testiranja pacijenata i sigurnosnoj mjeri obaveznog testiranja u zdravstvu i socijalnom sustavu. Te mjere imaju zakonsko uporište i posvećene su zaštiti zdravlja ljudi, a prvenstveno najranjivijih skupina i zaključili smo da je mjera prikladna da ostvari cilj zaštite zdravlja, nužna je, nije bilo manje restriktivnih mjera od nje i nije imala prekomjerni teret za adresate. Mjera je razumna, temelji se na stručnim i znanstvenim radovima. Prema tome, nema diskriminacije - rekao je Šeparović koji nije htio komentirati izdvojenja mišljenja svojih kolega, prenosi N1 televizija.

Šeparović je objasio i najavu da će Stožer ubuduće morati objašnjavati svoje odluke.

- Tako će i nama olakšati posao. To imamo ovlast tražiti i to nije sporno.

Obavezno cijepljenje?

Stožer ne može uvesti obvezno cijepljenje, jer se to može uvesti samo zakonom. Ako Sabor želi uvesti obvezno cijepljenje, onda to može uvesti zakonom i onda bi ga Ustavni sud ocjenjivao.

Današnja odluka smatra se svojevrsnim putokazom prema mogućem stavu o referendumskoj inicijativi Mosta (koji želi ukidanje Covid potvrda), no puno će jasniji stav ustavnih sudaca biti kada odluče o upotrebi Covid potvrda u javnom sektoru. Moguće je, naime, da se unatoč tome što je Ustavni sud do sada dao zeleno svjetlo svim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, promijeni stav u odnosu na upotrebu Covid potvrda u cijelom javnom sektoru, te da se zauzme stav kako one trebaju biti iznimka u zdravstvu i socijali budući da je riječ o posebno osjetljivom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:43