RASPRAVA O VAŽNOM PITANJU

Covid potvrde u javnim službama: Hoće li potaknuti cijepljenje i čeka li nas val prosjeda i otkaza?

O tome su razgovarali zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, te sindikalisti Iva Šušković i Željko Stipić

U mreži Prvog

 Hrt

Za tjedan dana svi zaposlenici u državnim i javnim službama morat će imati covid potvrde, kao i građani koji se budu koristili njihovim uslugama i dolazili u njihove prostore. Hoće li to potaknuti brže cijepljenje građana, slijedi li val prosvjeda, ali i otkaza zaposlenicima koji se budu odbijali cijepiti ili testirati?

O tome su govorili u HRT-ovoj emisiji U mreži, Prvog, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković te predsjednik školskog Sindikata Preporod Željko Stipić.

Pavić Šimetin je naglasila kako interes za cijepljenje raste. Broj dnevno cijepljenih je kao što je bio sredinom i krajem srpnja. Kako kaže, nakon toga se broj cijepljenja naglo smanjio.

- Zanimljivo je da posljednjih dana najveći dio cijepljenih su oni koji su došli na prvu dozu, što pokazuje da su se na cijepljenje odlučili i oni koji su čekali svih ovih 10 mjeseci, rekla je.

Stipić govori kako ima solidan broj onih prosvjetnih radnika koji se ne žele cijepiti, no da još uvijek nemaju točne podatke koliko je to ljudi.

Šušković naglašava kako postoje velike podjele među zaposlenicima glede cijepljenja i covid potvrda te se zapitala što covid potvrda u stvari jamči.

Pavić Šimetin je odgovorila kako osobe koje su cijepljene se mogu zaraziti, ali se procjenjuje da su za to barem 10 puta manje šanse nego kod osoba koje nisu cijepljene.

- Osoba koja je cijepljena, a zarazi se, kraće je zarazna i ima manje šanse da zarazi nekog drugog, istaknula je.

- Alternativa cijepljenju je negativan test. On može biti lažno negativan. Potvrđeno je da je bar 10 posto testova lažno negativnih, rekla je i dodala kako imamo dvije mjere od kojih ni jedna nije apsolutno sigurna, ali je cijepljenje puno sigurnija mjera.

Stipić govori da ako je situacija s virusom ozbiljna, onda mjere trebaju ići prema svim zatvorenim prostorima. Ne može se ići s covid potvrdama u školama, a ne i u kafićima te u trgovačkim centrima, naglašava.

Na pitanje, zalaže li se i njen sindikat za covid potvrde u svim zatvorenim prostorima, Šušković je rekla kako oni nisu za proizvoljni selektivni pristup, zato što selektivno uvođenje covid potvrda ne rješava problem.

- U mnogim se zemljama vrlo široko koristi covid potvrda. Mi ne možemo imati lockdown upravo zbog 58 posto ljudi koji su cijepljeni. Traže se drugi modeli, a to je covid potvrda. Krenulo su s onim dijelom javnog sustava koji je najranjiviji, a to su zdravstvo i socijala. Logičan je slijed da se nastavlja dalje s javnim sustavom tj. svima koji su servis građanima, rekla je Pavić Šimetin.

Stipić smatra kako bi prosvjetne vlasti trebale sagledati kakve će biti posljedice uvođenja covid potvrda za obrazovni sustav.

Šušković govori kako će poslodavac organizirati onog tko će provjeravati covid potvrde kod zaposlenika. Još je jednom naglasila kako nije sigurna da će se ovom mjerom suzbiti broj oboljelih.

Na pitanje, spominju li se prosvjedi, rekla je kako se o tome ne govori.

Pavić Šimetin naglašava kako moramo biti sretni što postoje covid potvrde zato što nam one omogućuju kakvo-takvo kretanje, a ne da se moramo potpuno zatvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 13:22