NOVA PRAVILA

Covid-potvrde za cijepljene vrijedit će 9 mjeseci: ‘Imamo dokaze da će imunitet i dalje biti visok‘

Period valjanosti produljuje se u skladu sa znanstvenim spoznajama: Švicarci potvrde izdaju na godinu dana
 Goran Mehkek/Cropix

Za mjesec dana ističe valjanost potvrda onima koji su se u Hrvatskoj prvi cijepili protiv covida-19, a to su zdravstveni djelatnici te korisnici i zaposlenici domova za starije. Potvrde su važeće 210 dana od zadnje primljene doze cjepiva.

No, taj će se rok uskoro produljiti, i to na 270 dana.

"Produljit ćemo valjanost covid-potvrda sa 7 na 9 mjeseci jer imamo dokaze da će imunitet cijepljenih i dalje biti visok u tom razdoblju. Dakako, svi prije cijepljeni morat će nakon isteka 210 dana zatražiti nove potvrde s produljenim rokom važenja", objašnjava epidemiolog HZJZ-a dr. Bernard Kaić.

Nedavno je švicarski Nacionalni znanstveni savjet odlučio da cijepljenima protiv korone produlji važenje potvrde na godinu dana jer drže da je to znanstveno opravdano. Pritom su se vodili podacima po kojima nakon preboljenja zaštita od blage reinfekcije može trajati najmanje 8, a od teške bolesti oko 16 mjeseci.

Ta se zaštita skraćuje kod starijih od 65 godina na 3 do 6 odnosno 10 do 12 mjeseci. No, nakon cijepljenja mRNA cjepivima poput Pfizera ili Moderne postiže se 2 do 4 puta veći početni titar neutralizirajućih antitijela nego nakon infekcije virusom. To drugim riječima znači da bi se mladima nakon cijepljenja mogla produljiti zaštita od blage infekcije na 16 mjeseci, a od teške do tri godine.

No, Švicarci naglašavaju da se mora pratiti tijek virusa jer nije sigurno da bi ove obećavajuće brojke bile primjenjive za sve sojeve virusa. Zbog toga se uz sekvenciranje odnosno otkrivanje novih sojeva prate i imunološki odgovori osobito kod rizičnih skupina kako bi se spriječila infekcija koja bi izazvala teže oblike bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:07