NEOBIČNI PROBLEMI

Čovjeku u Dalju zapalio se krov, ali nije dao vatrogascima da gase požar: Uplašio se da će mu voda uništiti kuću!

Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog zapaljenja smole u dimnjaku obiteljske kuće, a koji se proširio na potkrovlje kuće i ormar

Vatrogasci na terenu, Ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/Cropix

Daljski vatrogasci su prošlu godinu, pa i početak ove, imali pune ruke posla. U četvrtak oko 1.10 sati, gasili su požar u kući 69-godišnjaka u Dalju, piše Glas Slavonije.

Očevidom je utvrđeno da je do požara došlo zbog zapaljenja smole u dimnjaku obiteljske kuće, a koji se proširio na potkrovlje kuće i ormar, pri čemu je došlo do pucanja pregradnih zidova i začađenja. Materijalna šteta će se naknadno utvrditi. U požaru, srećom, nije bilo ozlijeđenih osoba.

Obje intervencije koje su ove godine odradili pripadnici DVD-a Dalj bile su zbog dimnjaka, no veći problem od samog požara stav je vlasnika kuća koji imaju u najmanju ruku neobične stavove prema gašenju vatre dok gledaju kako im vatrena stihija guta dom.

"U jednom slučaju vlasnik kuće nije dao da gasimo požar vodom jer ćemo mu uništiti kuću!? Zamolili smo policiju da ga makne da odradimo svoj posao. No i inače imamo problema s manjim brojem mještana kojima smeta kada jurimo na intervenciju i palimo sirene, jer su im preglasne. Tu su i oni koji se jako ljute kada se isključi struja jer nekome gori dom ", rekao je Mijo Nemet, zapovjednik DVD-a Dalj za Glas Slavonije.

Javna vatrogasna postrojba Čepin nije se susretala s ovakvim problemima, no i oni su godinu započeli s brojnim intervencijama.

"Već 2. siječnja imali smo dvije požarne intervencije, a potom spašavanje psa i otvaranje vrata objekta u kojem je osoba preminula. Nismo do sada imali problema s građanima kao što to imaju u Dalju, no imali smo slučaj prije nekoliko godina, dok smo još bili DVD, gdje smo morali dokazivati ljudima da se maknu dok ne obavimo svoj posao da ne nastradaju. Oni su samo htjeli pomoći, ali moraju se maknuti dok ne odradimo što moramo. Znam da je najteže samo stajati i gledati dok ti imovina gori", rekao je Tomislav Nađ, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čepin.

S obzirom na veći broj požara dimnjaka, Mijo Nemet upozorava građane da budu odgovorni i čiste svoje dimnjake, a iz policije podsjećaju kako je, zbog zaštite života ljudi i imovine od požara, donesen Zakon o zaštiti od požara, koji vlasnike ili korisnike dimnjaka i ložišta obvezuje da ih održavaju u ispravnom stanju, o čemu moraju posjedovati dokumentaciju. Požari dimnjaka su vrlo česti.

Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe i smole u dimovodnom kanalu. Čađa je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala sam po sebi nije opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, čađa u dimnjaku će izgorjeti bez posljedica te će dimnjak ostati čist, piše Glas Slavonije.

Do požara u dimnjaku najčešće dolazi zbog nastalih promjena u načinu loženja i promjena gorivih tvari. Kad je dimnjak solidno i pravilno građen, ne postoje posebne opasnosti za širenje požara na ostale građevinske dijelove. Međutim, najčešće se događa da ima manjih građevinskih pogrešaka na dimnjaku, kao što je raspucanost dimnjaka, oštećenje vratašca i slično. U takvim slučajevima često dolazi do proširenja požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 16:12