VATIKANSKI UGOVORI

Crkva od države lani dobila skoro pola milijarde, samo na dušobrižnike otišlo više od 10 milijuna kuna

Podatke o državnim izdacima za Crkvu i crkvena pitanja otkrila je Vlada odgovarajući zastupnici Anki Mrak Taritaš.

Ilustracija, novčanice kune 

 Tom Dubravec/Cropix

Temeljem međudržavnih ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice država je Crkvi lani isplatila pola milijarde kuna. Sasvim precizno, kako bi se ispoštovale sve ugovorne obaveze državni je proračun tijekom 2022. godine "olakšan" za točno 497.793.267 kuna.

Podatke o državnim izdacima za Crkvu i crkvena pitanja otkrila je Vlada odgovarajući na pitanje saborske zastupnice GLAS-a Anke Mrak Taritaš koju je zanimalo koliko iznose godišnje financijske obaveze koje proizlaze iz ugovora sa Svetom Stolicom i Hrvatskom biskupskom konferencijom.

U svom odgovoru zastupnici Mrak Taritaš Vlada podsjeća da je Hrvatski sabor ratificirao četiri međunarodna ugovora sa Svetom Stolicom: Zakon o potvrđivanju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima; o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH; o suradnji na području odgoja i kulture; i o gospodarskim pitanjima.

Što se tiče obaveza prema ugovoru o pravnim pitanjima, stoji u Vladinom odgovoru, s pozicija Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za dušobrižništvo vjernika katolika koji se nalaze u ustanovama socijalne skrbi tijekom 2022. godine isplaćeno je 828 tisuća kuna, a Ministarstvo zdravstva isplatilo je 744 tisuća kuna za duhovnu pomoć u bolnicama. Caritasu je iz državnog proračuna isplaćeno 15 milijuna kuna.

Što se tiče ugovora o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi iz proračuna Ministarstva obrane isplaćeno je 10,55 milijuna kuna i još pola milijuna kuna iz proračuna Ministarstva unutarnjih poslova.

- Slijedom Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture, na pozicijama Ministarstva znanosti i obrazovanja osiguravaju se sredstva za potporu Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te sredstva za plaće i naknade zaposlenika osnovnih i srednjih katoličkih vjerskih škola. Za potporu Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 2022. godini isplaćeno je 29.107.193 kuna. Za plaće i naknade zaposlenika osnovnih i srednjih katoličkih vjerskih škola u 2022. godini isplaćeno je 97.449.741 kuna. Slijedom Ugovora o gospodarskim pitanjima iz državnog proračuna se isplaćuju sredstva u visini koja odgovara dvjema prosječnim bruto plaćama pomnoženim s brojem župa Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj. S pozicije Ministarstva financija u 2022. godini isplaćeno je 342.614.016,00 kuna - stoji u Vladinom odgovoru.

Konačno, pored navedenih stavki "teških" 496,79 milijuna kuna, lani su iz državnog proračuna isplaćene još i naknade za oduzetu imovinu u iznosu od 2,999 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:02