JE LI KAZNA PRETJERANA?

Crkva oštro kaznila Grubišića! Grubišić: Podmeće mi se nešto s čime nemam veze

Don Ivanu Grubišiću koji je izašao na izbore i osvojio jedan zastupnički mandat, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić zabranio je i nošenje svećeničkog odijela
 Jakov Prkić, Goran Novotny / CROPIX

SPLIT - Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izrekao je "kaznu suspenzije ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela don Ivanu Grubišiću. Possjetimo, on je na izbore izašao sa svojom nezavisnom listom te izborio zastupničko mjesto u Saboru .

"Kazna obustave - suspenzije čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću posljedica je aktivnog sudjelovanja u politici osnivanjem stranke tzv. Građanske inicijative; prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti; nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu; te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju", stoji u priopćenju Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije u kojemu se ističe da don Ivan Grubišić zadržava pravo na primanje određene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici.

U priopćenju se nadalje navodi da je kaznu nadbiskup "bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline".

Nadbiskup je saslušao mišljenje Vijeća konzultora i izrekao kaznu 2. siječnja "polazeći od svoje dužnosti ordinarija i poštivanja kanonskih propisa, a radi dobra Crkve te nakon višekratnih upozorenja, opomena i osobnog razgovora s don Ivanom Grubišićem, zbog toga što se ne želi pokoriti onomu što mu je zakonom zabranjeno, već i dalje ustrajava u neposlušnosti".

"Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovom aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj", stoji u priopćenju.

"U svojoj Odluci od 2. siječnja 2012., nadbiskup naglašava da ovu kaznu svomu svećeniku izriče žalosna srca i želi da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve", navodi se u priopćenju.

Grubišić: Očito sam neke sablaznio time što se borim za prava čovjeka i etiku u politici

“Ja u obrazloženju ove kazne ne prepoznajem niti sebe niti svoje aktivnosti. Podmeće mi se nešto s čime nemam veze”, rekao je u izjavi za Jutarnji list don Ivan Grubišić:

“Tu se tvrdi da sam ja osnovao političku stranku, što jednostavno nije istina. Očito sam neke sablaznio time što se borim za prava čovjeka i etiku u politici. U Hrvatskoj ovi kanonski propisi važe od 1983. i bilo je svećenika i u politici i u strankama i u Saboru. I sada odjednom ja nekome smetam jer postavljam neka pitanja koja su za dobrobit Hrvatske”, rekao je Grubišić i dodao kako je već dobio pisma potpore u kojima se ova odluka nadbiskupa Barišića proglašava “sramotom za Hrvatsku”. (Goran Andrijanić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:16