TKO SVE DOLAZI

Crkva pozvala Thompsona i Ljilju Vokić. Zašto je izostavila Mesića, Arsena Dedića i Ivaniševića?

Popis uzvanika za HNK otkriva brojne nelogičnosti u izboru HBK. Zašto nisu pozvani Stipe Mesić, Arsen Dedić, Goran Ivanišević i neki drugi? Goste su odabrali čelnik HBK Marin Srakić i nadbiskup Josip Bozanić

ZAGREB - Nismo zvali bivše državne dužnosnike, odgovorio je Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK, na upit zašto na susret s papom u HNK nije pozvan Stjepan Mesić.

No, zato su neki drugi bivši, poput bivših HDZ-ovih ministara Ljilje Vokić i Jure Radića, dobili ne samo pozivnicu za svečanost nego i priliku da Benedikta XVI. osobno upoznaju. To što je Mesić, kako je sam rekao, prvi pozvao papu Benedikta XVI. u posjet Hrvatskoj, za Hrvatsku biskupsku konferenciju očito nije važno.

Privilegije Thompsonu

A pogleda li se lista uzvanika koji su, prema HBK, podobni za susret s Papom, nije čudno što Mesić, a i mnogi drugi smatraju da je Papin dolazak ispolitiziran.

Tako je, primjerice, od svih estradnjaka pozivnicu dobio samo Marko Perković Thompson, a glazbenici poput Arsena Dedića ili Olivera Dragojevića nisu pozvani. To je možda i jasno uzme li se u obzir da je Thompson platio gradnju crkve u Čavoglavama.

No, Thompson je kod Crkve svojedobno imao i drugih pogodnosti. Povjesničar filma Ivo Škrabalo, koji također nije dobio pozivnicu, kaže da je crkva u Čavoglavama očito razlog što je Perković dobio i poništenje crkvenog braka, što njemu nije uspjelo.

S Hrvatske radiotelevizije pozvane su dvije osobe - v. d. glavnog ravnatelja Josip Popovac i urednik Religijskog programa Mario Raguž, no HRT je još dobro prošao jer za HBK Nova TV i RTL očito ne postoje. Bez pozivnica su ostali i Protestantska crkva, glumac i šef Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević, prevoditelj Zlatko Crnković, povjesničar umjetnosti Zvonko Maković te Ante Žužul, predsjednik Uprave Školske knjige koja je upravo objavila knjigu “U potrazi za svetim” autora Daniela Miščina, koja bi trebala biti uručena Svetom Ocu u specijalnom izdanju.

Svađa oko sjedenja

I dok Nadežda Čačinović ističe da nije očekivala poziv jer “ne vjeruje da Biskupskoj konferenciji PEN nešto predstavlja”, u Školskoj knjizi su prilično iznenađeni što nitko nije dobio pozivnicu.

- Školska knjiga je jedan od nosivih stupova hrvatske kulture - istaknuli su.

HBK je napravio podjele i među sportašima. Tako je na svečanost pozvan predsjednik Dinama Mirko Barišić, ali nitko iz Hajduka. Pozivnicu je dobio bivši tenisač Mario Ančić, ali ne i Goran Ivanišević.

Kako smo doznali, vrlo je burno bilo tijekom dogovaranja o tome gdje bi tko od uzvanika trebao sjediti na svečanosti jer nitko nije htio u zadnje redove.

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA: LISTA HBK OTKRIVA KAPTOLOV PROTUMODERNI SVJETNAZOR, PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:26