JAVILA SE 'IUSTITIA ET PAX'

Crkva traži od predsjednika Josipovića: Povucite odlikovanje novinaru Jutarnjeg lista Dragi Hedlu!

Zagreb, 071211.Predsjednik Republike Ivo Josipovic je u prigodi obiljezavanja Medjunarodnog dana ljudskih prava primi pojedince kojima su po razlicitim osnovama krsena ljudska prava, predstavnike nevladinih udruga i institucija koje se bave zastitom ljudskih prava te dodijeli odlikovanja udrugama i pojedincima koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli zastiti ljudskih prava u Hrvatskoj. Na slici: Predsjednik Josipovic i Drago Hedl koji prima odlikovanje.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) 'Iustitia et pax' danas je priopćenjem izrazila svoje nezadovoljstvo činjenicom da je predsjednik RH Ivo Josipović povodom Međunarodnoga dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića odlikovao novinara Dragu Hedla , navodi se u današnjem priopćenju Komisije.

Od Josipovića se zahtjeva da iz moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje

- Komisija »Iustitia et pax« izražava nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović povodom Međunarodnoga dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla, osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja - stoji u priopćenju kojega potpisuje Vlado Košić, predsjednik Komisije HBK-a 'Iustitia et pax'.

Dodaje se kako se od Josipovića traži da još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava.

Komisija smatra kako je Hedl u vrijeme komunističkoga režima i jednoumlja svojim napisima potirao jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja.

- U svojim napisima iz toga vremena između ostaloga nazivao je bl. Alojzija Stepinca 'krvnikom među svecima' stavljajući u taj negativni kontekst i bl. Ivana Merza. Osoba koja je denuncijantski pozivala na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavala živote nevinih ljudi, a koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osoba koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena, nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje - navodi Komisija.

U priopćenju se ističe kako veliku zabrinutost Komisije izaziva i činjenica da 'demokratski izabrani predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštivanje prava svih, ali i za poštivanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu'.

Navodi se i da 'takvo kršenje ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima'.

- Takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina - zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 06:01