ŽUPA SV. MIHAELA

Crkva u Gračanima je prva župna crkva u Zagrebu na kojoj je dovršena konstrukcijska obnova nakon potresa

Župnik u župi svetog Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima fra Marin Matančić veseli se povratku župljana u novoobnovljenu crkvu

Crkva svetog Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima (arhivska fotografija)

 Http://www.zupa-gracani.hr//

Crkva u Gračanima prva je župna crkva u Zagrebu na kojoj je, nakon teškog oštećenja u potresu, dovršena konstrukcijska obnova, a financirala se iz Fonda solidarnosti Europske unije i Ministarstva kulture.

"Konstruktivna obnova je završena, a završni radovi su u tijeku", kratko su izvijestili iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Župnik u župi svetog Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima fra Marin Matančić veseli se povratku župljana u novoobnovljenu crkvu, a iz tvrtke Foretić i sinovi izvijestili su da su radovi trajali šest mjeseci.

Nakon izrade projekta kojeg je, uz poslove nadzora, radila ta tvrtka, u suradnji sa studijom Arhing, početkom godine počeli su radovi na obnovi crkve za koje je bila zadužena tvrtka Veselčić i izvela ih je u ugovorenom roku.

"Uz radove sanacije i učvršćenja oštećenih svodova crkve, izvodilo se 'ozdravljenje' ziđa zvonika koji je u zagrebačkom potresu, a onda i dodatno u petrinjskom, doživio velika puknuća u svojoj nosivoj strukturi", izvijestili su, uz ostalo. Kao kruna cijele sanacije i ojačanja zvonika i crkve, postavljen je novi drveni krov, koji se prvobitno izradio na tlu, te su vraćena stara obnovljena zvona i križ.

Iako su već prošle pune dvije godine, o obnovi se još govori kao o planu, a rijetki se mogu pohvaliti da je obnova njihovih objekata počela punom parom. No, govor o obnovi zagrebačkih sakralnih objekata nije se sveo samo na planove, a niti na početak radova, istaknuli su sudionici obnove crkve sv. Mihaela u Gračanima.

Uspjeh projekta polučen je, kažu, suradnjom različitih građevinsko-arhitektonskih struka, konzervatora i restauratora, uz odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Župna crkva sv. Mihaela u zagrebačkim Gračanima oštećena je u potresu u ožujku 2020., a dodatno i u "petrinjskom potresu" te je bila neuporabljiva.

Crkva je sagrađena oko 1610. godine, a kapela je na tom mjestu postojala najvjerojatnije od 1518. Odredbom nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca 1942. osnovana je Župa sv. Franje Ksaverskoga, kojoj pripada i dio Gračana, a dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića od 5. srpnja 1983. Gračani postaju samostalna župa. Posljednja obnova crkve završena je 2017. Župom upravljaju franjevci trećoredci glagoljaši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:55