'U IME OBITELJI'

CRKVENI AKTIVISTI I NA FAKULTETIMA Na predavanju tražili potpise za referendum

 Dragan Matić/CROPIX

Na jednom od predavanja koja su jučer održana na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu profesor je pozvao studente da poslušaju što im ima reći njihov kolega. Kolega je ustao, objasnio da govori “U ime obitelji” i zamolio ih da potpišu peticiju za referendum. Prošlog se tjedna slična situacija dogodila na Pravnom fakultetu u Splitu, gdje je profesor pozvao studente da potpišu peticiju.

Protivno Statutu

Studenti koji su prisustvovali tim predavanjima ispričali su da su se našli u iznenađujućoj situaciji. Neki su peticiju potpisali, neki ne. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Fakultetu elektrotehnike i računarstva štandovi već neko vrijeme stoje. Bit će tamo do zadnjeg dana potpisivanja peticije, 26. svibnja , unatoč Statutu Sveučilišta koji u članku šest kaže da su “članovi sveučilišne akademske zajednice dužni unutar Sveučilišta djelovati politički neutralno bez isticanja osobnih političkih stavova”.

- Dopustio sam štand, ali izvan zgrade. Isto sam tako dopustio da se prikupljaju potpisi protiv homofobije. Smatram da je to neutralno jer su obje strane dobile prostor. Na društvenim fakultetima svaka tema može biti politička - kaže Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta.

Zabrana prilaska

- Raspravili smo ovu situaciju na razini Sveučilišta, no formulacija neutralnosti je široka i ne može se uvijek primijeniti. Uvijek je zapravo riječ o procjeni: neutralno znači razmotriti jedno i drugo, a mislim da smo takvo što i ostvarili pruživši priliku objema stranama - dodaje Boras.

Inicijativa “U ime obitelji” utvrdila je da se potpisi za referendum prikupljaju na nekoliko fakulteta: Ekonomskom, Medicinskom, Veterinarskom i Šumarskom. No, mnogi su fakulteti odbili mogućnost da se potpisi prikupljaju u njihovim prostorijama, među kojima su Fakultet političkih znanosti, Pravni, Arhitektonski, Građevinski...

Nedeljko Perić, dekan FER-a, medijima je rekao da je odobrio korištenje štanda, ali da dozvolu i dalje nemaju njegovi studenti, koji trenutno imaju “gerilski štand”.

- U prostorima FER-a ne dopuštam nikakve manifestacije političkog djelovanja, u što spadaju i ‘gerilski štandovi’. Različiti svjetonazori sastavni su dio demokratskog izjašnjavanja, a moji studenti to razumiju - rekao je medijima Perić.

Ne žele odgovoriti

Dok Sveučilište u Zagrebu nije donijelo službeni stav, pa se odluka o postavljanju štandova na fakultete prepušta dekanima, u Rijeci je takvo što nemoguće. Rektor Pero Lučin kaže da nije ni bilo zahtjeva od strane incijative “U ime obitelji”. Članovi inicijative nisu nam odgovorili na pitanje zbog čega se potpisi prikupljaju na fakultetima.

Mare Milin, fotograf:

Kako su me prevarili

Forografkinja Mare Milin, koja je potpisala peticiju za referendum, jučer je napisala status na Facebooku u kojem kaže da se pokajala zbog potpisivanja.

“Jasno sam pitala da li njihovi principi isključuju mogućnost postojanja gay obitelji. Rekli su ne; da referendum baš postoji zbog toga da se glasa za mogućnost ovakve i onakve obitelji i da kao takav otvara mogućnost postojanja i drukčijih obitelji od strogo heteroseksualne. Rekla sam im da znam za neke slučajeve obiteljskih grozota učinjenih baš u tim nekim hetero, kršćanskim, naoko primjernim obiteljima. Rekli su da razumiju i da baš zbog toga trebam potpisati. Ispalo je da su djevojke na štandu lagale i da taj štand nije bio štand za svaku obitelj - bio je štand koji negira bilo koji oblik postojanja osim crkvenog kršćanskog, zadojenog, tradicionalnog. Kad sam saznala što sam napravila, pozlilo mi je. Moje ime će se koristiti za takvu stvar, a ja sam za to da obitelj bude sazdana od dobrih ljudi velikog srca i da ljubav nema spol, granice niti dob jer je veća od našeg razumijevanja”, piše u statusu naše poznate fotografkinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58