VELIKA FARSA

CRNA LISTA KOJA OTKRIVA KAKO JE PROPALO VLADINO VELIKO OBEĆANJE U 51 tvrtki trećina imenovanih ima stranačku iskaznicu od vladajućih stranaka

Pune dvije godine trebalo je Andreju Plenkoviću da dovrši proces kadroviranja u javnim poduzećima i institucijama, koje se ovaj put provodilo preko javnih natječaja. Je li taj model doveo do kvalitetnijeg izbora ljudi?
 CROPIX

Profesionalizacija i depolitizacija - ove dvije riječi toliko smo puta čuli kada su se u javnosti vodile rasprave o tome kako treba upravljati državnim tvrtkama i ustanovama.

Na to smo se obvezali i kada smo Europskoj komisiji slali nacionalne programe reformi, pa je tako bivša Vlada Zorana Milanovića (SDP) netom prije svog odlaska donijela i Uredbu prema kojoj su se uprave tvrtki trebale tražiti na javnom natječaju.

Dotad su, naravno, uprave birane po stranačkom ključu, uz pojedine iznimke koje su samo potvrđivale pravilo podjele stranačkog plijena.

Stranačka iskaznica, dakle, bila je ključ uspjeha - s njom se napredovalo i upravljalo najvažnijim resorima u državi, s više ili manje uspjeha, ali većinom generirajući gubitak u tvrtkama od strateškog ili posebnog značaja za Republiku Hrvatsku.

No, smatralo se da će se profesionalizacijom doći i do boljih rezultata. Da neće samo HEP i Ina spašavati ukupnu bilancu državnih tvrtki.

Nova Vlada HDZ-a, na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, počela je provoditi Uredbu prema kojoj se uprave biraju na javnom natječaju. Sve to trajalo je dosta dugo, natječaji su kasnili, a nakon gotovo dvije godine mandata sada je napokon i završeno kadroviranje u državnim tvrtkama, te u agencijama, zavodima i drugim pravnim osobama u vlasništvu države.

Velika farsa

I što se dogodilo? Jesmo li doista napokon dobili profesionalne menadžere koji su spremni mijenjati stvari iz temelja? Jesu li preko natječaja došli najsposobniji i najbolji ljudi?

Odgovor je vrlo jednostavan - nisu.

Javni natječaji zapravo su bili jedna velika farsa, jer su na njima opet pobijedili većinom oni koji su imali stranačke iskaznice. U većini slučajeva iskaznice HDZ-a, a dio kolača dobili su i koalicijski partneri, najviše HNS koji je u preslagivanju u Saboru omogućio Plenkoviću da nastavi vladati. Uz pokoju iznimku, i ova Vlada je nastavila sa stranačkim kadroviranjem, postavljajući podobne kadrove u državne tvrtke i ustanove, a pod krinkom transparentnog načina odabira preko javnih natječaja.

Mi smo zato odlučili prvi put napraviti veliku analizu svih imenovanja koja je ova Vlada dosad obavila, pretresajući kroz gomilu podataka i registara sve uprave, nadzorne odbore, ravnateljstva agencija i upravna vijeća.

Nekad se registar imenovanja redovito objavljivao na stranicama bivšeg DUUDI-ja, a sada Ministarstva državne imovine, no zadnji takav objavljen je u 2016. Transparentnost ovoj Vladi nije jača strana pa se više ne objavljuju ni izvješća o poslovanju državnih tvrtki, zbog čega je naš posao bio poprilično zahtjevan i trajao je neko vrijeme.

Iscrpna analiza

Unatoč svim preprekama na koje smo naišli, ipak smo uspjeli analizirati sva trgovačka društva od strateškog ili posebnog interesa za Hrvatsku, agencije, zavode, državne urede, fondove.

Tako smo došli i do zaključka da je u 51 tvrtki od strateškog ili posebnog interesa za državu čak trećina imenovanih sa stranačkom iskaznicom. Riječ je o 346 osoba koje skupštinama društava ili nadzornih odbora predlaže Vlada, a od tog broja u upravama i nadzornim odborima čak je 87 onih za koje smo utvrdili da su baš članovi HDZ-a (nemoguće je točno utvrditi tko je od onih koji nisu službeno članovi blizak vladajućoj stranci), u tim tvrtkama 15 je imenovanih HNS-ovaca, a 14 iz ostalih stranaka (tri reformista, po dva člana stranke Milana Bandića, IDS-a, po jedan SDP-ovac, SDSS-ovac, HSLS-ovac, HSP AS-ovac, hrastovac), a tu je i Ladislav Turčinović, koji je osnivao Most, ali je sada blizak Ivici Relkoviću.

Situacija u agencijama, zavodima i fondovima ipak je nešto drugačija, barem kada je riječ o regulatornim agencijama gdje nije stranački kadar, ali zato sve najveće zavode, od mirovinskog, zdravstvenog ili pak Fine, vode HDZ-ovci, a neke i HNS-ovci, poput Fonda za zaštitu okoliša.

No, i u onim tvrtkama koje na čelu nemaju čovjeka sa stranačkom iskaznicom barem je jedan HDZ-ovac ili HNS-ovac član Uprave.

Tako ispada da su stranački ljudi najbolji u svim segmentima društva pa čak i u uzgoju lipicanaca u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, koja se odlučila riješiti priznatog svjetskog stručnjaka Nidela Korabija, koji je ujedno bio i generalni tajnik svjetske organizacije za uzgoj lipicanaca, kako bi doveli HDZ-ova veterinara iz Đakova.

No, krenimo redom.

Možda najočitiji primjer stranačkog kadroviranja dogodio se u Hrvatskim šumama, što nipošto ne znači da sadašnja uprava nije stručna, ali svima je zajednički nazivnik - stranačka iskaznica.

Tako je za predsjednika Uprave izabran Krunoslav Jakupčić, za članove Uprave Ante Sabljić te Igor Fazekaš. Svi redom HDZ-ovci, kao i trojica članova Nadzornog odbora, a samo su dva člana kao predstavnici radnika i stručnjaka bez iskaznice HDZ-a. Ipak, treba napomenuti da je Jakupčić, koji prima gotovo 30.000 kuna mjesečno, diplomirani inženjer šumarstva, pa se možemo tješiti da su barem izabrali stručnjaka.

Stranački kadar zaposjeo je i ACI, pa tako na čelu Uprave imamo Kristijana Pavića (HDZ), društvo mu pravi jedan HNS-ovac, Juraj Bukša, a u Nadzornom odboru još je troje HDZ-ovaca.

I u informatičke sustave najbolje se razumiju HDZ-ovci pa je tako tvrtku APIS IT, koja je u zajedničkom vlasništvu države i Grada Zagreba, preuzeo Saša Bilić koji se, zanimljivo, nakon karijere u HT-u učlanio u stranku i za godinu dana postao predsjednik Uprave.

Jure Sertić (HDZ) pak najbolje zna kako voditi Agenciju za komercijalnu djelatnost, a i upravljanje cestama i autocestama povjereno je stranačkom kadru. Tako Autocestu Rijeka - Zagreb vodi direktor Miro Škrgatić (HDZ), a pomaže mu bivši zaposlenik Čačićeva Coninga, Tomislav Tkalčić.

Bivši mostovac u Autocestama

Na čelu Hrvatskih autocesta je Boris Huzjan (HDZ), diplomirani inženjer građevine s plaćom od gotovo 22.000 kuna, a u Nadzornom odboru većina je HDZ-ovaca, uz iznimku predstavnika radnika, ali i Ladislava Turčinovića, bivšeg mostovca koji se priklonio Ivici Relkoviću i s njim nastavio djelovati na okupljanju nezavisnih lokalnih čelnika. I Hrvatske ceste povjerene su HDZ-ovcu, Josipu Škoriću koji prima mjesečno 19.000 kuna, a u Upravu se uz HDZ-ovca Nikšu Konjevoda, ugurao i jedan HNS-ovac - Alen Leverić, bliski suradnik Ivana Vrdoljaka dok je bio ministar gospodarstva u Milanovićevoj Vladi. U Nadzornom odboru još su dvojica HDZ-ovaca.

I Hrvatska pošta utočište je HDZ-ovaca. Predsjednik Uprave je Ivan Čulo, a član Hrvoje Parlov. Obojica imaju stranačku iskaznicu, dok im društvo pravi i Mate Mišetić koji nije član vladajuće stranke. Dvojica HDZ-ovaca sjede i u Nadzornom odboru.

Nekadašnja utvrda HNS-ovaca, HEP, sada je pod kontrolom ministra energetike Tomislava Ćorića pa shodno tome prevlast ima HDZ. Predsjednik Uprave Frane Barbarić i dvojica članova Uprave Nikola Rukavina i Marko Ćosić HDZ-ovci su, a tu je i jedan HNS-ovac Saša Dujmić kao član Uprave. Petar Sprčić nije član stranke, ali je kum ministra Ćorića, dok je nestranački Tomislav Šambić navodno blizak Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HNS-a. HNS ima svoju predstavnicu i u Nadzornom odboru u liku i djelu Jelene Zrinski Berger, koja je bila pomoćnica Vrdoljaku dok je bio ministar, a sada je i glavna tajnica u Štromarovu Ministarstvu graditeljstva.

Hrvatsku Lutriju vodi Mario Musa, koji nije službeno HDZ-ovac, ali mu zato u Upravi sjedi Eugen Sunara, član vladajuće stranke.

HROTE vodi Boris Abramović, koji je došao u vrijeme bivše vlasti i ostao, a u Nadzornom odboru kontroliraju ga sve redom HNS-ovci - Žarko Stilin, Valentin Dujmović i Milan Devčić. HŽ Cargo vodi Gordan Žurga, nestranački direktor kojeg je dovela još SDP-ova vlast, a kontrolira ga u Nadzornom odboru HDZ-ovac Damir Sesvečan. HŽ Infrastrukturu vodi Ivan Kršić, koji je tamo došao iz Hidroelektre, a navodno je blizak HDZ-u. U Upravi su još Nikola Ljuban iz Čačićevih Reformista i dvojica HDZ-ovaca - Zdravko Marko Žubrinić i Darko Barišić. HŽ Putničkim prijevozom upravlja Željko Ukić, koji nije član stranke, ali zato jest član Uprave Mladen Lugarić.

Savjetnik iz SDSS-a

JANAF-om već dulje vrijeme uspješno upravlja HNS-ov Dragan Kovačević, koji je preživio smjenu vlasti dok još HNS nije bio u koaliciji s HDZ-om, a kao član Uprave tu je još i Jakša Marasović (HNS), dok je Žarko Stilin (HNS) zamjenik predsjednice Nadzornog odbora. Drago Sopta iz HDZ-a predsjednik je Uprave Jadrolinije, gdje su još dvojica HDZ-ovaca i članovi Nadzornog odbora, a Narodne novine vodi nestranački Zlatko Hodak, koji u Upravi ima jednog Reformista i jednog HDZ-ovca, Roberta Hirca, koji je član Predsjedništva Čačićeve stranke i Matu Regvara, koji je za vrijeme Sanadera bio predsjednik Uprave Fine. Kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora u ovoj je tvrtki imenovan Vladislav Veselica, sin Marka Veselice i dobar prijatelj premijera Plenkovića.

Plinacro vodi Ivica Arar, odabir ministra Gorana Marića, a društvo mu u Upravi čine Daria Krstičević, bivša predstojnica Ureda za Hrvate izvan RH u vrijeme Milanovićeve Vlade, te Marin Zovko, bivši predsjednik Uprave u vrijeme Ivana Vrdoljaka. Drago Jakovčević, profesor ekonomije blizak G. Mariću, predsjednik je Nadzornog odbora, a tu su još dvoje HDZ-ovaca, Dražen Arnold i Ilijana Krešić Rajič, te HNS-ovac Tomislav Barada, koji je nekad bio na čelu Upravnog vijeća Hande. Nakon što se ta agencija spojila s Agencijom za ugljikovodike, šef Upravnog vijeća te agencija sada je Ivo Milatić, HNS-ov državni tajnik za energetiku, pa je jasno da HNS-u nije, kako su govorili, samo obrazovanje u fokusu, nego i energetika s kojom su se bavili i u Milanovićevoj Vladi.

Tako Podzemno skladište plina vodi HNS-ov Krešimir Malec, a kao savjetnik pomaže mu SDSS-ovac Dragan Crnogorac, inače profesor tehničkog crtanja.

A da HDZ-ovci doista imaju širok raspon interesa govori i činjenica da Pomorski centar za elektroniku Split vodi HDZ-ov Branko Lubina, a HDZ-ovka je i u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, koje ima novu Upravu na čelu s Dorom Matošić, koja je bila dio tima u kampanji Drage Prgometa u Zagrebu.

HDZ nadzire i Hrvatske vode gdje je generalni direktor Zoran Đuroković, a u Upravnom vijeću sjede ministar Tomislav Ćorić, Radimir Čačić kao zamjenik predsjednika, te HDZ-ovci Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Božidar Longin, župan Zadarske županije, a tu je i HNS-ovac Vlado Vlašić.

Finu također vodi HDZ-ovac Dražen Čović, a u Nadzornom odboru, između ostalih, sjedi i jedan hrastovac - Davor Kalinić.

Direktor CERP-a je navodno prijatelj Andreja Plenkovića, Milan Plećaš, a na čelu kutinske Petrokemije je HDZ-ovac Đuro Popijač, kojem uz Nenada Zečevića u Upravi pomaže i HSLS-ov Davor Žmegač, a predsjednik Nadzornog odbora je HDZ-ovac Mijo Šepak. Luku Vukovar također vodi HDZ-ov Marijan Kuprešak.

I geodeti su, izgleda, najbolji u HDZ-u, tako Državnu geodetsku upravu vodi Damir Šantek, a zamjenik ravnatelja je novski HDZ-ovac Antun Vidaković.

Bivši zamjenik zagrebačkog župana, HDZ-ovac Rudolf Vujević, na čelu je Državne škole za javnu upravu, a HNS očito zna sve i o nuklearnom otpadu, pa je predsjednik Upravnog odbora Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško njihov član Ivo Milatić.

Od turizma do telekomunikacija

Predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara je HDZ-ovka Ljiljana Blažević, ali je zato na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost HNS-ov Dubravko Ponoš, a zamjenica direktora je reformistica Alenka Košiša Čičin-Šain.

Zanimljiv je slučaj i s Marijem Turalijom. On je nekada bio predsjednik osječkog HSS-a, ali je prešao u HDZ i odmah dobio nagradu - član je Uprave agencije HAMAG-BICRO, koju vodi HDZ-ovac Vjeran Vrbanec.

U Upravnom vijeću HERA-e pak sjede, između ostalih, i HDZ-ovac Željko Vrban iz HEP-a, ali i odnedavno i Nikola Vištica koji je navodno blizak HNS-u.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe je HDZ-ovac Zdravko Tušek, a HAKOM vodi brat ministrice kulture, Tonko Obuljen, dok mu je zamjenik HDZ-ovac Darko Josipović.

I direktor HTZ-a je HDZ-ovac Kristjan Staničić, koji se natjecao za gradonačelnika Rijeke na zadnjim lokalnim izborima, a HDZ-ovac Dinko Čutura vodi Hrvatski državni arhiv.

Svanulo Hrvatskoj zori

Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje šefuje riječki HDZ-ovac, Lucian Vukelić, a pomoćnica mu je HDZ-ovka Veronika Laušin, dok u Upravnom vijeću sjede svi redom HDZ-ovci, a neki su i bili članovi stranke Hrvatska zora, koju je osnovao ministar zdravstva Milan Kujundžić, da bi poslije prešao u HDZ. Tu su, dakle, Drago Prgomet, kao predsjednik, Miroslav Venus, kao zamjenik predsjednika, Stjepan Bačić i Tomislav Dulibić - svi HDZ-ovci, a Diana Delić-Brkljačić i Edita Burčul bile su u Hrvatskoj zori. Kujundžić je, inače, i u dosta upravnih vijeća bolnica imenovao svoje bliske suradnike iz bivše stranke.

Tako je u Upravno vijeće Rebra Postavio Mladena Biruša, koji je bio član Predsjedništva Hrvatske zore, dok je drugi član Predsjedništva ministrove bivše stranke, Mario Puljiz, postao predsjednik u KBC-u Osijek. Urolog iz Dubrave, Ivan Savić, koji je također bio na listi Hrvatske zore, imenovan je članom upravnog vijeća bolnice u Vinogradskoj, a Igor Čikara ušao je u vijeće Klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Hrvatskim zavodom za zapošljavanje upravlja HDZ-ovac Ante Lončar, a u Upravnom vijeću su ministar rada Marko Pavić (HDZ) te Miroslav Smetiško (HDZ), savjetnik ministra, Marija Knežević Kajari (HDZ), pomoćnica ministra i predstavnici HUP-a, sindikata i radnika.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, pak, pun je HDZ-ova kadra - Josip Aladrović (HDZ), ravnatelj, te pomoćnici Ivo Bulaja (HDZ), Luka Ljubičić (HDZ), Šimo Šiljeg (HDZ), Ivan Serdar (HDZ), Dražen Mršić (HDZ), a zamjenica ravnatelja je bivša ministrica za vrijeme Karamarka, Nada Šikić.

Središnju agenciju za ugovaranje programa i projekata EU vodi HDZ-ovac Tomislav Petric, kao i Središnji registar osiguranika Regos, gdje je ravnateljica HDZ-ova Iskra Primorac.

HDZ-ovci vode i sve središnje urede, osim Janice Kostelić, koja nije članica stranke, a na čelu je Središnjega državnog ureda za sport.

Tako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske vodi državni tajnik Zvonko Milas, koji se bio spominjao i kao novi ministar branitelja.

Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje rukovodi HDZ-ovac Nikola Mažar, a zamjenica državnog tajnika je SDSS-ova Tatjana Vukobratović Spasojević. HDZ-ovac Bernard Gršić je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a na čelu Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu je također HDZ-ovac Ivan Bubić.

HDZ-ova Matilda Copić vodi Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a još jedna članica stranke, Stela Arneri, vodi Agenciju za regionalni razvoj.

Ivan Madunić iz HDZ-a pak na čelu je Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

I dok su u većini državnih tvrtki i ustanova u ove dvije godine vlast preuzeli članovi vladajuće koalicije, postoje dvije ustanove u kojima su na čelu još uvijek SDP-ovci. Tako Državni zavod za statistiku vodi Marko Krištof, a Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu glavna ravnateljica Tatijana Petrić, jer im mandati još uvijek nisu istekli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:59