ANALITIČARI UPOZORAVAJU

CRNA PROGNOZA Javni dug mogao bi do kraja godine narasti na 90% BDP-a

Zbog uključenja dodatnih stavki u okvire opće države, očekujemo nastavak rasta javnoga duga u 2015. do razine od 90 posto BDP-a - stoji u Raiffeisenovim analizama
 Dragan Matić / CROPIX

Hrvatski javni dug i ove će godine rasti pa bi do kraja godine mogao doseći razinu od čak 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), upozorava se u novim tjednim analizama Raiffeisena.

- Zbog uključenja dodatnih stavki u okvire opće države, očekujemo nastavak rasta javnoga duga u 2015. do razine od 90 posto BDP-a - stoji u Raiffeisenovim analizama.

Preciznije, njihove prognoze govore da ćemo kraj ove godine dočekati s javnim dugom od 90,7 posto BDP-a. U sljedećoj godini javni će dug nastaviti rasti te će, ako je suditi po prognozama Raiffeisena, doseći 94 posto BDP-a.

Analitičari Raiffeisena ne očekuju ni da će Hrvatska u izbornoj godini provesti značajnije reforme. Prema prognozama, proračunski bi se manjak u 2015. mogao donekle smanjiti, i to ponajprije zbog pritiska Europske komisije, ali i dalje će biti iznad 5 posto BDP-a, što, u odnosu na maastrichtsku granicu od 3 posto BDP-a, predstavlja velik minus u držanoj blagajni.

Njihove prognoze pokazuju da bismo ovu godinu mogli zaključiti s ukupnim proračunskim manjkom od 5,4 posto BDP-a, dok bi u sljedećoj godini on mogao pasti na pet posto BDP-a. Deficit opće države, u koju, osim središnje državne blagajne, ulaze i lokalna samouprava te izvanproračunski fondovi, lani je, prema podacima državne statistike usklađenima s Eurostatom, iznosio 5,7 posto BDP-a, što znači da je država potrošila 18,8 milijardi kuna više nego što je uprihodovala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:55