VIKEND TOP PRIČE

Crno tržište o kojem se u Hrvatskoj malo priča: Kako se vara sustav za nekoliko stotina eura

Znate li kako funkcionira crno tržište u Hrvatskoj i kako je moguće za 100 do 500 eura kupiti potvrdu?
 AFP/Cropix

Glavna tema u svim svjetskim medijima je novi soj koronavirusa kojeg je WHO prozvao - omikron. Iako prvi probni testovi pokazuju da je u značajnoj mjeri otporan na cjepivo, ali i na imunitet stečen preboljenjem, imunolog Zlatko Trobonjača za Jutarnji list rekao je kako smatra da će preboljeli i cijepljeni imati barem nekakvu zaštitu.

Tri najvažnija pitanja su: koliko se brzo nova varijanta širi, koliko na nju djeluje cjepivo i koja je težina kliničke slike oboljelih.

- Na sam početak epidemije, sve i da su sva tri parametra loša, nećemo se vratiti jer ipak znamo puno više o virusu. Također, velika je stvar što imamo cjepivo koje se relativno brzo može prilagoditi odnosno napraviti djelotvornim na novi soj - ističe Trobonjača no napominje kako bi se mogli vratiti godinu dana unatrag ako se neki parametri poklope.

I dok svijet strahuje od novog soja, u Hrvatskoj su i dalje glavna tema covid-potvrde. Naš novinar Mario Pušić istražio je kako funkcionira crno tržište covid-potvrda, za koje se u Hrvatskoj plaća od 100 do 500 eura.

Potvrde na ilegalan način rješavaju oni koji ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, čak ga se i boje, a istovremeno si žele olakšati svakodnevicu, pogotovo od 16. studenoga, kad su mjere postrožene.

image

Cijepljenje (ilustracija)

Niksa Stipanicev/Cropix

Postupak se obavlja u liječničkim ordinacijama i isti je kao kod uobičajenog cijepljenja, samo što se cjepivo 'štrcne' u prazno, kako bi se razdužilo što se tiče količine, osoba nikad ne bude cijepljena, ali se u sustav unese da jest. Iz toga razloga ovakvi su postupci praktički nedokazivi, odnosno, vrlo je teško ući u trag počiniteljima. Međutim, ukoliko budu uhvaćeni u zlodjelu, ovakvo nešto može ih stajati i zatvora.

Oni pak koji ne žele sudjelovati u nečasnim radnjama i dalje prosvjeduju diljem Hrvatske.

'Bijeli tihi marš' održao se u subotu predvečer u Zagrebu, a na prosvjedu se okupilo oko tisuću sudionika. U Radićevoj ulici policija je kombijima blokirala put prosvjednicima kada su pokušali preko Kamenitih vrata doći do zgrade Vlade RH i Hrvatskog sabora. U sukobu je privedeno dvoje prosvjednika, a policija je okupljene na posljetku ipak propustila do Trga svetog Marka.

image

Prosvjed u Zadru

Luka Gerlanc/Cropix

U susjednoj pak Srbiji osim koronavirusa, jedna od glavnih tema ovog vikenda bila je i hrvatska kupnja francuskih zrakoplova Rafale, kao i žestoki prosvjedi protiv novog rudnika litija koji bi mogao onečistiti okoliš.

Tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da će Srbija nabaviti novo oružje i da jača svoju vojsku kako je više nitko ne bi mogao ponižavati 'kao devedesetih i dvijetisućitih godina'.

- Ovi koji misle da su najjači, a veoma su jaki, oni ne znaju, još ih nismo obavijestili da nešto uskoro stiže u Srbiju, a mnogo prije će stići nego to što su oni kupili i čime se hvale - rekao je Vučić i ponovio da se 'više neće ponavljati Oluje, Bljeskovi i pogromi, bez obzira na sve pritiske'.

image

Aleksandar Vučić (arhivska fotografija)

Andrej Isakovic

Osvrnuo se i na blokadu prometnica koju je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Šapcu i još nekoliko gradova Srbije provelo više tisuća aktivista ekoloških pokreta i udruga građana, prosvjedujući protiv najavljenog otvaranja rudnika na području Jadra u zapadnoj Srbiji.

Ministrica rudarstva i energetike priopćila je da je blokada prometnica 'običan teror manjine', a tijekom prosvjeda protiv rudnika naoružana banda mladića, navodno aktivisti Vučićeva SNS-a, motkama i bagerom su nasrnuli na prosvjednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:50