VLADIMIR BAROVIĆ

Crnogorski admiral koji je odbio pucati na hrvatske gradove dobio spomenik na Visu

Nakon što je odbio naredbu, Barović je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo

Vladimir Barović (lijevo)

 Arhiva/slobodna Dalmacija/

Šefovi hrvatske i crnogorske diplomacije Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić otkrili su u ponedjeljak na Visu spomen ploču crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću koji se oglušio na naredbu bivše JNA da bombardira primorske gradove u Hrvatskoj.

Nakon što je odbio naredbu, Barović je 29. rujna 1991. izvršio samoubojstvo.

"Bio je duboko svjestan da vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog rujna, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Hrvatsku“, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da je spomenik zahvala i sjećanje na činjenicu "da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod“, dodao je.

Na svečanosti su bili i ministri obrane Crne Gore i Hrvatske Raško Konjević i Mario Banožić koji je rekao da je Barovićev čin "velik korak u odnosima naših zemalja, kao i u odnosima mornarica Hrvatske i Crne Gore koje se kroz suradnju u području obrazovanja uče i jačaju ne s ciljem ratovanja, nego s ciljem odvraćanja".

"To je svojim činom napravio i admiral Barović, čijom je zaslugom na prostorima Visa došlo do odvraćanja ružnih scena koje su ljudi u drugim dijelovima Hrvatske doživjeli za vrijeme Domovinskog rata,“ dodao je Banožić.

Ranije u ponedjeljak, Grlić Radman je nakon sastanka s Krivokapićem u Zagrebu rekao da Hrvatska daje punu potporu europskom putu Crne Gore koja je otvorila sva poglavlja s EU-om i najdalje je dogurala do vrata Unije.

Dodao je da je Crna Gora usklađena s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što smatra važnim u jeku ruske invazije na Ukrajinu, a Krivokapić je naglasio da je "biti uz Ukrajinu, biti na pravoj strani povijesti".

Šef crnogorske diplomacije osvrnuo se na poziciju Hrvatske kao članice EU-a i NATO-a i rekao da je "stabilna i snažna Hrvatska jamac sigurnosti za ostatak Balkana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2022 12:13