PUTNICI NA MUKAMA

Croatia Airlines servirala nezapamćeno objašnjenje o kaosu i otkazu letova: ‘Ovo je izvanredna situacija, žao nam je...‘

Gomila letova je ili u kašnjenju ili otkazana

Zračna luka Zagreb, ilustrativna fotografija

 /Cropix

Od jutros je mnoštvo letova otkazano iz hrvatskih zračnih luka ili su poletjeli sa zakašnjenjem.

Čitateljica Slobodne Dalmacije iz Splita (podaci poznati redakciji) u subotu navečer poletjela je iz splitske zračne luke prema Zagrebu avionom Croatia Airlinesa. No umjesto u 21:50 za kad je let bio predviđen, krenuli je u 22:30, dakle s 40 minuta zakašnjenja.

Danas je čitateljica Slobodne trebala imati let iz Zagreba prema Zürichu, također s Croatiom Airlines, u 9:15, međutim taj joj je let otkazan sat vremena prije ukrcaja u avion, i to bez dodatnog objašnjenja.

- Niti sat vremena prije leta za Zurich javljeno nam je da je let otkazan. Satima smo čekali ispred pulta Croatia Airlinesa da nam osiguraju drugi let. Ponuđeno nam je da u 18 sati idemo preko Frankfurta, da bi pola sata prije polaska javili kako se i taj let odgađa - kaže nam Splićanka.

image
/Snimila čitateljica

S obzirom da je iz Švicarske trebala letjeti vezanim letom prema New Yorku kompanijom Delta i taj joj je let propao.

Čitateljica se još uvijek nalazi na zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman i u ovom trenutku ne zna kad će i hoće li uopće uspjeti kreniti prema SAD-u.

Iz zagrebačke zračne luke neće poletjeti ni avion CA u 21 sat za Dubrovnik. Iako, taj let piše u rasporedu odlazaka na stranicama Zračne luke Zagreb, ali službenica na informacijama aerodroma u Dubrovniku kaže da oni taj let ni nemaju u redu letenja.

Mnogi zrakoplovi već kasne ili se predviđa kašnjenje.

Avion koji je u 17.15 trebao doći iz Frankfurta očekuje se u 19.24, više od dva sata kasnije.

Ni u splitskoj zračnoj luci nije bolje. Let Croatia airlinesa iz Splita za München će, predviđeno je kasniti pola sata, umjesto u 19, trebao bi poletjeti u 19.30 sati, let za Zagreb neće krenuti u 19.50 nego, bude li sve po planu, u 20 sati. Ništa manje letova CA ne kasni ni u dolascima. Iz Rima će najmanje kasniti 10 minuta (umjesto u 19. 15 u 19.25), iz Beča 25 minuta (19.30/19.55), iz Osla bi trebalo biti samo pet minuta zakašnjenja (20.20/20.25). Ponovimo da su ovo zakašnjenja u optimističnoj verziji, a koliko će avioni zaista i kasniti vidjeti će se kad napokon polete/slete.

Dubrovačka zračna luka let CA iz Pariza očekuje sa sat vremena zakašnjenja, umjesto u 19 u 20 sati.

Kontaktirali smo osoblje zračne luke u Zagrebu da provjerimo što se to zbiva danas u zračnom prometu.

Problem s posadom

Zbog problema s posadom odnosno činjenice da je jutros nedostajao jedan član, otkazan je let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Zurich, potvrdili su Jutarnjem iz nacionalne kompanije, a tijekom dana došlo je odgađanja i drugih letova ili pak kašnjenja u zračnim lukama diljem zemljle.

"Jutrošnji let Zagreb - Zurich neplanirano je otkazan zbog toga što je u tom trenutku nedostajala dodatno raspoloživa posada (jedan član posade) za tip zrakoplova Dash 8- Q400, kojim je trebao biti obavljen navedeni let. Naime, došlo je do situacije u kojoj jedan član planirane posade za let Zagreb - Zurich nije mogao obaviti predviđenu dužnost, a jutros za njega nije bilo raspoložive zamjene", kazali su iz Croatia Airlinesa.

Kažu da je do situacije došlo iz niza razloga, a riječ je o "poremećajima i kašnjenjima u planiranom prometu zbog nedostatka operativnog osoblja u europskim zračnim lukama te posljedičnom produljenju radnog vremena posada do zakonski predviđenih limita, privremenom ograničenju kapaciteta flote zbog tehničkog kvara na dva zrakoplova te povećane stope bolovanja u ovom razdoblju", stoji u njihovom odgovoru.

Dodatni zrakoplov - zauzet

Na letu za Zurich bilo je 69 putnika koji će svi, kažu, tijekom dana biti preusmjereni na druge letove Croatia Airlinesa ili pak drugih prijevoznika, a i kompanije poručuju kako im je žao što je došlo do ove situacije.

Iz Croatia Airlinesa su kazali kako su se inače pripremili za ovakve situacije s dodatnim Airbusom, ali on je bio zauzet.

"Croatia Airlines preventivno se pripremio za ovakve nepredviđene situacije unajmljivanjem dodatnog Airbus zrakoplova, međutim taj je zrakoplov već bio angažiran za pokrivanje poremećaja u planiranom prometu izazvanih tehničkim kvarom drugog zrakoplova te ga nije bilo moguće koristiti za otkazani let Zagreb - Zurich", kazali su.

Croatia Airlines rekao je putnici voja prava mogu ostvariti u skladu s Europskom uredbom EZ 261/2004 preko Službe za korisnike Croatia Airlinesa.

Što se tiče leta za Frankfurt, CA kaže kako je on u kašnjenju zbog nasljeđenih operativnih poremećaja tijekom dana.

- Nadam se da će se realizirati kroz nekoliko sati, a o svim putnicima se vodi briga u skladu s europskim regulativima i neće biti ostavljeni na cesti. Oni će biti obaviješteni na vrijeme o svim novim informacijama vezanih za letove - rekao je CA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:53