SPAŠAVANJE

Croatia Airlines zbog gubitaka u koronakrizi od države traži pomoć, evo koliko im novca treba

U Vladi su, doznajemo, spremni pomoći pokriti gubitke, ali će tek nakon izbora odlučiti koliki će to iznos biti
 Željko Puhovski/Cropix

Croatia Airlines tražit će pomoć od države od 700 milijuna kuna, što bi trebalo biti dovoljno da kompanija premosti pad prometa zbog koronavirusa te za daljni razvoj flote kako bi bila konkurentna na tržištu, doznaje Jutarnji list.

Prema našim informacijama, u kompaniji na osnovi svih dostupnih podataka procjenjuju kako bi gubitak zbog pada prometa uslijed pandemije koronavirusa na kraju godine mogao biti oko 150 milijuna kuna. Usporedbe radi, gubitak na kraju prošle godine iznosio je 79,3 milijuna kuna. Preostalih 550 milijuna kuna bi se, prema preporuci financijskih savjetnika koji su radili na pronalaženju strateškog partnera, trebalo uložiti u daljnji razvoj flote.

Po neslužbenim informacijama, u Vladi su spremni državnom financijskom pomoći pokriti gubitke nacionalne aviokompanije, ali će se o tome koliko će to biti odlučiti nakon izbora.

Naši sugovornici napominju kako Europska komisija po tom pitanju ne bi trebala raditi nikakve probleme. Uostalom, Austrija je najavila pomoć o 450 milijuna eura za spas Austrian Airlinesa, Francuska planira izdvajanje 14 milijardi eura za spas Air Francea i svoje avioindustrije, a Njemačka 9 milijardi eura za spas Lufthanse.

Iako pojedini naši sugovornici smatraju kako država ne bi trebala ulagati gotovo 100 milijuna eura u Croatia Airlines jer je to, prema njima, neisplativo, većina ipak smatra kako je ova pandemija pokazala da je nacionalna aviokompanija važan strateški resurs u kriznim situacijama. Vlasništvo nad Croatia Airlinesom Vladi je omogućilo svojevrsnu mobilizaciju njezinih aviona za potrebe hitnog prijevoza humanitarne pomoći i ostalog cargo prijevoza. Upravo je njenim avionom obavljena evakuacija dijela vojnika iz Afganistana.

Također, jedino su avioni Croatia Airlinesa letjeli u doba najrestriktivnijih mjera te se hrvatskim građanima olakšao povratak iz inozemstva u Hrvatsku. Nadalje, mjesec dana nakon popuštanja mjera na hrvatskim aerodromima prisutni su i dalje samo avioni Croatia Airlinesa koji lete na domaćim i inozemnim linijama. Bez njih bi aerodromi i dalje bili zatvoreni.

Strane kompanije dolazak u Hrvatsku najavljuju tek za početak srpnja. Važnost nacionalne aviokompanije, smatraju naši sugovornici, bit će još više izražena u sljedećih nekoliko mjeseci.

Naime, privatni vlasnici aviokompanija u situaciji već akumuliranih enormnih gubitaka sigurno neće otvarati komercijalno neisplative linije, a to bi za Hrvatsku u kontekstu turističke sezone bez domaće aviokompanije bila katastrofa. U trenutku drastičnog pada interesa za komercijalno letenje, privatni vlasnici sigurno tijekom leta prema Hrvatskoj neće uvoditi velik broj linija jer im se neće isplatiti. S druge strane, Vlada kao vlasnik Croatia Airlinesa može narediti da u svrhu održavanja turizma i gospodarstva održava i trenutno nerentabilne linije.

Premda iz Croatia Airlinesa najavljuju postupno otvaranje novih linija prema inozemstvu s naglaskom na polaske iz Splita, Zadra i Pule, rezervacija karata za ljetne mjesece je izuzetno loša. Na osnovi sadašnjih rezervacija, potkraj lipnja Croatia Airlines će obaviti samo 30 planiranih letova, a pad bookinga za preostali dio ljeta veći je od 50 posto.

No, u Croatia Airlinesu se nadaju kako bi se situacija ipak mogla nešto popraviti jer se sada karte kupuju nekoliko dana prije leta, a ne kao prije mjesecima ranije. Stoga se ipak nadaju nešto boljim rezultatima tijekom turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49