PRVI U POSLU

Croatia osiguranje: Reiner nas je bojkotirao nakon prvog dogovora

Godinu i pol dana prije Medikola potpisano je pismo namjere između CO-a i KBC-a Zagreb
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Iako bivši i sadašnji dužnosnici tvrde da je Medikol bio jedina šansa da u Hrvatskoj prorade PET/CT uređaji, istina je daleko od toga.

Loša komedija

Mnogo prije Medikola, koji je ugovor s državom potpisao 20. studenoga 2007. godine, 4. svibnja 2006. godine Croatia osiguranje i Klinički bolnički centar Zagreb potpisali su pismo namjere “koje se odnosi na Polikliniku i osnivanje PET centra u KBC-u Zagreb i nabavu potrebne opreme”.

Dokument su potpisali tadašnji šef Croatia osiguranja Hrvoje Vojković , šefica Croatia zdravstvenog osiguranja Viktorija Bradić, član Uprave Ivan Radišić te Željko Reiner u ime KBC-a Zagreb. Dogovor je podrazumijevao nabavu PET/CT uređaja, ciklotrona i potrebne laboratorijske opreme.

Bio je to, naravno, dogovor u kojemu je Croatia osiguranje vidjela veliku dobit, no za razliku od javno-privatnog partnerstva države s Medikolom, vlasnik Croatia osiguranja je država koja u svakom trenutku dobit te osiguravateljske kuće može prebaciti u državni proračun. Međutim, sve što se nakon potpisivanja pisma namjere događalo u vezi s PET centrom nalikuje lošoj komediji.

‘Jeste li spremni’

Od potpisivanja pisma namjere, naime, Croatia osiguranje triput je donijela odluku o nabavi PET/CT uređaja putem leasinga, ali niti jednom nije ostvarila zacrtano. Kad god bi KBC, odnosno Željka Reinera obavijestili o odluci i dok se čekala samo specifikacija kakav uređaj treba uzeti, uprava Rebra je po nekoliko mjeseci šutjela, a nakon toga bi uslijedio kurtoazni pisani odgovor s obaveznim pitanjem “jeste li i dalje spremni na realizaciju?”.

- Nama je to izgledalo poput igara bez granica jer su pitanjem “jeste spremni za realizaciju?” odgovarali na naš dopis u kojem je pisalo, otprilike ovo: “Poštovani, Croatia osiguranje je na sjednici uprave tada i tada donijela odluku o nabavi PET/CT uređaja. Molimo specifikaciju uređaja koji trebamo nabaviti” - još se čudi nekadašnji menadžer u Croatiji.

Dvije studije

U godinama dopisivanja s KBC-om Croatia osiguranje je izradilo čak dvije studije isplativosti jer je u međuvremenu u posao s PET/CT uređajima ušao Medikol.

I druga strudija isplativosti, u kojoj je kao parametar uzeta činjenica da u Hrvatskoj već postoji PET/CT dijagnostika, pokazala je da je investicija isplativa. No, ni tada nije nabavljen uređaj za Rebro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 12:07