IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

CROBAROMETAR: SDP VIŠE NIJE NAJJAČA OPORBENA STRANKA! Živi zid ih prvi put pretekao i za dlaku postao druga najsnažnija politička opcija u državi

 
Ivan Vilibor Sinčić, Andrej Plenković, Davor Bernardić
 CROPIX

U redovnom mjesečnom istraživanju Crobarometar, Dnevnik Nove TV otkriva s kakvom podrškom stranke završavaju godinu, jesu li građani zadovoljni Vladinim politikama i smatraju li da će vladajuća koalicija opstati.

HDZ godinu završava kako je i počeo - kao najjača stranka i uživa potporu 28,9 posto ispitanika (29.3 posto u studenom). U prosincu se dogodilo to da su dvije stranke izjednačene. Živi zid je rastao brže od SDP-a i razlika je 0,1 posto za Živi zid. No, sve to je u statističkoj grešci.

Živi zid tako osvaja 14,9 posto (13,5 posto u studenome), a SDP 14,8 posto (14,6 posto u studenome). Zanimljivo, SDP je samo dva puta dosad bio treći izbor i to u rujnu i studenom 2014. godine, kada je socijaldemokrate pretekao ORaH.

Kako je i počeo, MOST godinu završava kao četvrta opcija s potporom od 6,3 posto (6 posto u studenome).

HSU je peta stranka s potporom od 3,8 posto, što im je najbolji rezultat u zadnje vrijeme. Slijedi HSS sa 3,6 pa Bandićeva stranka s 3 posto. Pametno godinu završava kao izvanparlamentarna stranka s potporom od 2,5 posto. Slijede stranke s potporom manjom od 2 posto. Tu je HNS s 1,8, IDS s 1,6, Promijenimo Hrvatsku s 1,3, GLAS s 1,1 i Nezavisni za Hrvatsku s 1 posto potpore ispitanika.

Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno bi dobile 6,7posto, a neodlučnih je birača 8,6 posto.

Nakon tri mjeseca u kojima nije rasla niti padala potpora Vladinim politikama, na kraju godine njezin rad ne podupire 66 posto građana, podupire njih 26 posto dok ne zna njih 8 posto.

Ali zato je vladajuća koalicija stabilna. Da će premijer Andrej Plenković to ostati do 2020. godine misli 76 posto ispitanika, a da neće njih 17 posto. Ne zna njih 7 posto.

Nakon tri mjeseca u kojima nije porastao broj pesimista, ali ni optimista, na kraju godine opet bilježimo rast pesimista. Njih je dalje visokih 73 posto, a optimista 19 posto. Ne zna njih 8 posto.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 982 punoljetna građana. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

SDP ne vjeruje rezultatima

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je nedugo nakon što su objavljeni rezultati najnovijeg Crobarometra na svojem profilu na Facebooku prenio status Nikše Vukasa, glavnog tajnika stranke, koji rezultate istraživanja naziva 'Plenkovićevom tvornicom laži'. Ponavlja pritom tezu o nerealnim rezultatima ove ankete dovodeći to u vezu s ugovorima koje je agencija Ipsos potpisala s Vladom.

- Otkrili smo veliku aferu. Još jednu prevaru u režiji Plenkovića i HDZ-a i to nakon što je lagao da će vratiti INA-u u hrvatske ruke, nakon što je lagao da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije, nakon što je lagao da nije umiješan u aferu BORG, nakon što je lagao da nema veze sa kupovinom zastupnika u Saboru, nakon što je lagao da odabrani avioni koštaju 500 milijuna eura, nakon što je lagao da se obavještajni sustav ne koristi za obračun unutar HDZ-a sada opet laže i manipulira i to po pitanju istraživanja rejtinga stranaka. Ovaj put glavni izvršitelj je agencija Ipsos puls i njihov djelatnik Ante Šalinović kao realizator Plenkovićevih naloga. Ta ista agencija osim istraživanja rejtinga stranaka radi i razna istraživanja za potrebe Vlade, ministarstava, državnih agencija i javnih poduzeća. Dakle u pitanju je očiti sukob interesa, tvrdi Vukas u statusu koji je podijelio Bernardić.

- Najnovije lažno istraživanje koje je ova agencija objavila kaže da je Živi zid prestigao SDP i to je Plenkoviću i dotičnoj agenciji bio cilj, to je bio njihov dogovor kako bi rušili SDP. Građani moraju znati istinu, a istina je da je SDP po podršci daleko ispred Živog zida, suprotno od onog što žele podvaliti građanima Plenković i Šalinović. Po materijalnim dokazima do kojih smo došli s raznih strana pa čak i izvan države, razlika je gotovo dupla ali u korist SDPa. Ovim putem ispričavam se Novoj TV koja je u najboljoj namjeri željela objektivno informirati građane o rezultatima ove agencije. Očito je da nažalost ni oni nisu znali o kakvoj se prevari radi, zaključuje Vukas.

Nikakve materijalne dokaze koje spominje, doduše, nije iznio.

Živi zid: 'Idemo po pobjedu'

Iz Živog zida su najnovije rezultate Crobarometra kratko prokomentirali statusom na službenoj stranačkoj stranici na Facebooku.

- Sada je i službeno, druga smo politička stranka u Republici Hrvatskoj. Hvala vam svima, a sad idemo po pobjedu, idemo na prvo mjesto, napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:29