DEMANTIJ

CRODUX SE OGLASIO NAKON NOVIH SNIMKI 'Nije točno da smo zagadili vodu, a slike jasno dokazuju s koliko odgovornosti se pristupilo procesu sanacije'

Ivan Čermak
 Željko Puhovski / CROPIX

Tvrtka CRODUX oglasila se u petak da demantira tvrdnje koje su proizašle iz snimki koje je RTL objavio u četvrtak, a na temelju kojih se tvrdi da postoji mogućnost da je je u Slavonskom Brodu iscurilo puno više naftnih derivata nego što tvrde u Croduxu, što je uzrokovalo zagađenje vode zbog kojeg, kako se sumnja, tamošnji građani više od tjedan dana ne smiju piti vodu iz pipe, a neće ni moći još par dana.

Crodux se oglasio danas, kako pišu, "u interesu prava javnosti na istinito informiranje i učestalih upita, potaknutih komentarima i slikama iznesenim 5. travnja, u informativnim emisijama RTL-a, te emisiji „Potraga“, kojima se implicira istjecanje desetaka tisuća litara benzina, prilikom testiranja produktovoda u Slavonskom Brodu".

- Tvrtka Crodux Energetika d.o.o. i dalje stoji kod ranijih izjava, da se istjecanje benzina koje se dogodilo prilikom testiranja produktovoda, ne može dovesti u vezu sa zagađenjem pitke vode u Slavonskom Brodu. Sve propisane radnje za ovakve slučajeve su poduzete odmah i odgovorno tvrdimo da nije bilo nikakvoga prikrivanja - kažu iz Croduxa u petak.

Naglašavaju da vijesti od sinoć nisu točne.

- Činjenice govore da je u procesu zaštite i potencijalne opasnosti od zapaljenja (jer je benzin lako zapaljiv), odmah nakon dolaska vatrogasaca iz razloga mjera opreza dat nalog da se vatrogasnom pjenom pokrije veća površina terena, od površine obuhvata izlivene tekućine - dodaju.

Odbacuju tvrdnju da se radi o novootkrivenim činjenicama i implikaciju "kojom one dokazuju da je tvrtka Crodux prikrivala razmjere istjecanja".

"Slike iz RTL-ovog priloga potvrđuju upravo činjenicu s koliko odgovornosti i s kojim mjerama predostrožnosti se pristupilo procesu sanacije.

Cjelokupnoj javnosti, a posebno građanima Slavonskog Broda i okolnih mjesta, obraćamo se s molbom za još malo strpljenja, a medijima poručujemo da će tvrtka Crodux Energetika d.o.o. sljedeći tjedan na tiskovnoj konferenciji, javnosti dati uvid u sve relevantne podatke, dokumentaciju i odgovore koji se tiču ovoga događaja", zaključuju u priopćenju.

Podsjetimo, RTL-ova emisija Potraga objavila je u četvrtak snimke koje su zabilježili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Slavonskog Broda na dan kada je došlo do ekološkog incidenta (28. ožujka) koji tamošnji gradonačelnik povezuje s kontaminacijom vode. Vatrogasci su izašli na mjesto događaja, u blizinu naplatnih kućica na obližnjoj autocesti, kako bi sanirali curenje iz produktovoda koji je testirala firma Crodux u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

U Croduxu su u više navrata tvrdili da im je pritom iscurilo samo 150-200 litara naftnih derivata te da se to nikako ne može dovesti u vezu sa zagađenjem vode u cijelom gradu i okolici, no gradonačelnik Mirko Duspara upravo Crodux i dalje proziva kao odgovorne, a protv tvrtke je podnio i kaznenu prijavu.

No, dok službena tijela tek trebaju utvrditi što se dogodilo, iz snimki koje je objavio RTL može se steći dojam da je iz produktovoda doista isteklo više od količine derivata koju spominju u Croduxu, u kojemu nisu htjeli za RTL komentirati materijale koje su emitirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:43