SRETAN 8. 3.!

Crvene ruže u Saboru povodom Dana žena: Šprem sjednicu započeo prigodnom čestitkom...

 Davor Pongračić/CROPIX

Sabor je zasjedanje započeo raspravom o Zakonu o socijalnoj skrbi. U svom izlaganju zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski istaknuo je kako je zakonom donesenim u lipnju prošle godine sustav nepotrebno centraliziran.

- Dugi niz godina sustav je nepravedno zapostavljan, posljedica toga je zapušten sustav, preklapanje prava, neujednačenost usluga. Po sada važećem zakunu bili su isključeni i struka i stručnjaci i unaprijed se znalo da novi zakon, donesen lani u lipnju, neće biti proveden - kazao je Ledinski te je naglasio da je zakon donesen bez analize stanja.

Uveden je, kazao je Ledinski, 21 Zavod za socijalnu skrb čime su Centri za socijalnu skrb izgubili pravnu osobnost jer su postali podružnice.

Novelom zakona, uz ostalo, Zavodi se ukidaju, odnosno vraća se stanje otprije nešto više od pola godine. U raspravi, vladajući su se uglavnom bavili lošim aktualnim zakonom, a primjerice Romana Jerković (SDP) konkretne izmjene zakona koji je Ledinski razložio, nije niti spomenula, osim što je istaknula da te izmjene vode ka učinkovitosti i modernizaciji.

- Gdje su silni milijuni koje smo dobili za reformu? U reformi sigurno nije. Ovaj zakon koji imamo donesen je bez konzultiranja struke, jer da nije bilo tako, aktualni zakon nikad ne bi bio donesen - kazala je Romana Jerković uz napomenu da su kad ga je prošli saziv donosio,upozoravali na veliku štetu, na neobičnu konceptualnu nedorečenost koja je imala za cilj dodatno centralizirati sustav, što su smatrali osobito štetnim.

Jerković je upozorila kako je centralizacija uzrokovala odljev nedovoljnog broja stručnih kadrova. Na izlaganje Romane Jerković ispravkom netočnog navoda javio se HDSSB-ovac Zoran Vinković na sebi svojstven, osebujan način, komentirajući usput više sinoćnji istup predsjednika Sabora Borisa Šprema koji je rekao da će zastupnike novčlano kažnjavati za svakoneprimjereno ponašanje.

- Vaša milost i divota, gospodine predsjedniče, i postojeći Poslovnik omogućili su mi da ispravim netočan navod zastupnice Jerković, sad dok još niste uveli novčane kazne - kazao je Vinković.

- Ovo što ste govorili, komentirat ću kad za to dođe vrijeme, a sadnije to vrijeme. I ne znam zašto ste to rekli, očito ste nešto izvukliiz konteksta - odgovorio mu je predsjednik Sabora Šprem.

Crvenim ružama na stolovima zastupnica, obilježen je Međunarodni dan žena, a Šprem je sjednicu započeo prigodnom čestitkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:24