MARKT NAJAVIO

Crveni križ kreće s raspodjelom 46 mil. kuna za stradale u potresu, objasnili kako će ići proces

Svi koji ispunjavaju zahtjeve primit će jednaki iznos pomoći a on će biti definiran kada se prime svi zahtjevi
Josip Jelić i Robert Markt
 Bruno Konjevic/Cropix

Hrvatski Crveni križ započinje proces podjele novčane pomoći do sada prikupljene od donatora u ukupnom iznosu od 45.819.108,38 kuna, najavio je danas Robert Markt, izvršni predsjednik HCK-a na novinskoj konferenciji u Petrinji.

Prema njegovim riječima dosad je na račun Crvenog križa uplaćeno 68524 donacija, a putem donatorskog telefona zabilježeno je 92663 poziva. On se zahvalio svima onima koji su do sada iskazali povjerenje HCR-u i uplatiti novac za postradale.

Pravo na novčanu pomoć imaju svi građani koji su 28 i 29. prosinca 2021. godine imali prijavljeno prebivalište ili boravište na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije te im je nekretnina pretrpjela oštećenja, a što mogu potvrditi fotografijama, potvrdom statičara, opisom oštećenja, fotografijom naljepnice na objektu i slično. Iako se prvotno namjeravalo pomoć isplatiti samo onima koji imaju crvenu ili narančastu naljepnicu, Markt je objasnio da se od toga odustalo i da pravo na pomoć imaju svi kojima su objekti oštećeni no provjeravat će se svaki zahtjev kako ne bi došlo do malverzacija. Odnosno, da se spriječi mogućnost da netko podnese zahtjev s fotografijom objekta koji je oštećen u ratu, a ne u potresu.

Markt je objasnio kako svi građani koji ispunjavaju rečene uvjete trebaju u sljedeća tri tjedna, počevši od sutra 30. siječnja, podnijeti zahtjev za isplatu novčane pomoći koji će se zaprimati u sljedeća tri tjedna, do 19.veljače. Do tada će se povećati i ukupni iznos donacija pa će ukupan iznos pomoći biti i veći.

Kako bi građanima olakšali predaju zahtjeva na terenu će biti 20 timova HCK-a i djelatnici Gorske službe spašavanja koji će građanima davati zahtjeve i preuzimate one ispunjenje. Markt je kazao kako su definirane dvije kategorije stanovništva za isplatu – samci i objedinjeno domaćinstvo.

To znači da će se pomoć isplaćivati po kućanstvu bez obzira koliko je u njemu članova obitelji. Svi koji ispunjavaju zahtjeve primit će jednaki iznos pomoći, a on će biti definiran kada se prime svi zahtjevi. U Crvenom križu će ukupan iznos novčane pomoći podijeliti s brojem podnositelja. Novčana pomoć će se isplaćivati uplatom na tekući račun, na zaštićeni račun te putem Hrvatske pošte. A Markt tvrdi kako će pomoć biti isplaćena dva, tri dana nakon isteka roka za predaju zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:40