ŽRTVE POPLAVA

CRVENI KRIŽ UPLATIO NOVAC Gunjani uselili u kontejnere: 'Bitno je da imamo gdje prespavati'

Gunja, 030714.Na skolskom igralistu u Gunji zapocelo je postavljanje kontejnerskog naselja za ljude cije su kuce srusene ili se trebaju srusiti.Postavit ce se 30 kontejnera sa strujom i vodom i klimom,dva kontejnera za pranje rublja i jedan kontejner za osobnu higijenu.Na fotografiji: pet prvih kontejnera za stanovanje koji su dovezeni rano jutos.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

Do kraja tjedna bit će useljeno svih 30 kontejnera u Gunji. Podijeljeno je prvih 14 ključeva, javlja RTL .

"Bitno je da imamo gdje prespavati, pošto kod kuće cijeli dan radimo, putujemo svaki dan 180 kilometara, ja sam u kolicima 14 sati dnevno, to ne mogu više izdržati", rekla je Ljubica Filipović.

Popis je bilo teško sastaviti. Javilo se preko 400 ljudi, a mjesta ima za 160.

"Rukovodio sam se tako da obitelji sa četvero i više članova i kojima su kuće baš pravo nastradale, koji su sada smješteni 50 i više kilometara od Gunje", rekao je načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić.

Naručeno ih je još, pa bi ovaj dom trebali dobiti svi najugroženiji. Obećan je i udobniji namještaj.

"Za početak smo stavili poljske krevete jer to je nešto do čega smo mogli doći najbrže, već sljedeći tjedan nadam se da ćemo dobiti krevete koji su primjereniji ipak nešto dužem smještaju", rekla je Mihaela Matokanović Džimber, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

Osigurani su sanitarni čvor i osnovne potrepštine. Ostala je samo jedna želja - da se što prije vrate kući.

U Gunju je stiglo i stado ovaca. Zamijenit će Hasibovih 120, koje mu je odnijela poplava. "Za mene to znači egzistenciju, jer nemamo ništa. Ništa nije pomaknuto sa imanja od poplava", kaže Hasib Voloder.

Dobre vijesti stigle su i za 1.299 mještana Gunje te 504 stanovnika Račinovaca - Crveni križ uplatio im je obećanih 4000 kuna.

"Dobili smo eto naše novce i sad idemo dalje, pomalo", rekao je Josip Maroševac iz Račinovaca.

Dva mjeseca od potopa, stvari se pomiču s mrtve točke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:06