KAOS OD VREMENA

CRVENI METEOALARM UPALJEN ZA POLA HRVATSKE! Kolaps pomorskog prometa, otoci odsječeni, u Splitu se more prelijeva preko obale, a vjetar čupa stabla

 
 Hanza Media, Meteoalarm

ZAGREB - Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu Hrvatske, smanjena je vidljivost zbog magle u Lici i središnjoj Hrvatskoj, zbog jakog vjetra u prekidu su mnoge trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u ponedjeljak ujutro HAK.

Prema podatcima DHMZ-a, iza 20 sati na biokovskom vrhu Sveti Jure izmjereni su udari juga do 121 kilometar na sat. Jugo puše na dubrovačkom podruju s udarima do 115 kolimetara na sat, a najviše kiše palo je u Senju, 124 litre po metru kvadratnom, a slijede Rav sa 62 i Mali Lošinj sa 60 litara.

Dalmacija danas javlja da se na splitskoj Rivi more počelo prelijevati preko nižih dijelova obale, a na nekim mjestima se na svega nekoliko metara približilo Dioklecijanovoj palači. Snažan vjetar je već oštetio nekoliko palmi i predmeta na Matejuški.

Tijekom jučerašnjeg dana i protekle noći zaprimljeno je više dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali na dubrovačkom području, iščupanih stabala, slomljenih grana i oborenih stupova sa područja cijele županije koji su posljedica olujnog vjetra i kiše. Također je bilo i nekoliko dojava zbog požara na stupovima od struje, zbog čega pojedina područja nisu imali napajanje električnom energijom, javlja Dubrovački vjesnik.

Meteoalarm
Crveni alarm za ponedjeljak

Dubrovnik, 281018.
Olujno jugo i naoblaka s jakim udarima vjetra i znatno nizim temperaturama obiljezilo kraj ljeta. 
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX
Dubrovnik

Crveni alarm oglašen je za cijelo priobalje, Istru, dalmatinsko zaleđe i Liku, a jako i olujno jugo s mjestimice orkanskim udarima najavljeno je za danas za dubrovačko i riječko područje.

Umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

U gorskoj Hrvatskoj, unutrašnjosti Dalmacije i na Jadranu mjestimice će biti obilne oborine, osobito krajem dana kada je mjestimice moguće i grmljavinsko nevrijeme. Najviše suha vremena očekuje se na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak, u gorju i na istoku i olujan južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno, poslijepodne i navečer mjestimice i orkansko jugo.

Najviša temperatura zraka od 19 do 24 , na Jadranu između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

Zbog magle, radova i dvije promente nesreće, HAK upozorava vozače na oprez u prometu.

Zbog magle smanjena je vidljivost na dionicama autocesta: A1 između Bosiljeva i tunela Mala Kapela, A4 Goričan-Zagreb između Brezničkog Huma i Zagreba, A11 dionica Jakuševec-Lekenik. Na zagrebačkoj obilaznici pred čvorom Ivanja Reka iz smjera Goričana kolona je oko 2 km, zbog radova i dvosmjernog prometa na mostu Sava. Opreznije treba voziti autocestom A6 Rijeka-Zagreb, zbog lakše prometne nezgode prije čvora Vrata i kroz tunel Pod Vugleš u smjeru Rijeke. Na državnoj cesti DC24 u mjestu Budinščina vozi se jednim trakom, zbog slijetanja teretnog vozila.

Dubrovnik, 281018.
Olujno jugo i naoblaka s jakim udarima vjetra i znatno nizim temperaturama obiljezilo kraj ljeta. 
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Bozo Radic / CROPIX
Dubrovnik

U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije

Splitsko okružje: brzobrodska linija Milna- Rogac- Split, katamaranska linija Ubli - Vela Luka - Hvar - Split, katamaranska linija Jelsa - Bol - Split, katamaranska linija Vis - Split, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, trajektna linija Ubli - Vela Luka - Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Drvenik Veli-Drvenik Mali-Soline, trajektna linija Sućuraj-Drvenik.

Riječko okružje: Katamaranska linija Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka, trajektna linija Lopar – Valbiska, brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

Zadarsko okružje: katamaranska linija Zadar-Molat-Brgulja-Zapuntel-Ist, katamaranska linija Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj.

Šibensko okružje: brodska linija Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice.

Dubrovačko okružje: brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, trajektna linija Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, trajektna linija 832 Prapratno-Sobra.

Zbog loših vremenskih uvjeta otkazana je linija Dubrovnik-Bari (Italija) te se putovanje prebacuje za utorak, 30. listopada, s polaskom u 10 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:29