PRVI PUT U POVIJESTI

CRVENI TEPIH, TOGE I LANCI Novi zagrebački rektor Damir Boras na dužnost kani stupiti uz dosad neviđenu pompu

Dolazak su potvrdili predsjednik Josipović, premijer Milanović, 30 ambasadora i neki ministri
 Sandra Šimunović / Cropix

Na čelo povorke oba rektora, prorektora, dekana i članova Senata stupa pedel s velikim srebrnim pedumom u desnoj ruci. Povorka prelazi cestu od zgrade Rektorata do HNK. Promet se zaustavlja. Ulaze na glavni ulaz u HNK. Tamo se nalazi većina uzvanika, na podu je crveni tepih i tek kada povorka dođe na početak crvenoga tepiha, otvaraju se glavna vrata kazališta i kroz njih ulazi povorka i odlazi u kafe za publiku gdje će uz piće boraviti do 11.50 sati.

Početak mandata

Citiramo protokol inauguracije novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa koji je proslavu početka svog četverogodišnjeg mandata odlučio organizirati najsvečanije moguće. Osim što je za inauguraciju odabrao HNK, a ne po dosadašnjem običaju sveučilišnu dvoranu (jer ona ne može primiti velik broj uzvanika), Boras je procijenio da ovaj događaj zaslužuje dolazak najviše rangiranih osoba u državi, ali i šire.

Pozvano je, naime, 600 ljudi. Uz predsjednika Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića koji su potvrdili svoj dolazak, pozivnice za proslavu rezerviranu u utorak 14. listopada u podne primili su svi veleposlanici u Hrvatskoj.

Bozanić šalje zamjenu

Prema našim informacijama, do petka poslijepodne stigle su potvrde od 30-ak veleposlanika. Tako na rektorsku inauguraciju, među ostalima, stiže francuska veleposlanica Michčle Boccoz sa suprugom. Dolazak je potvrđen i iz veleposlanstava Austrije, Australije, Belgije, Egipta, Italije, Japana, Kanade, Kine, Koreje, Njemačke, Poljske, Slovenije, Srbije, Kosova, Španjolske, Švedske, Švicrske, Ukrajine... Dolazak je potvrdio i predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Budući da su pozvani i mnogi gradonačelnici, očekuje se i dolazak predstavnika gradova poput Šibenika, Siska, Varaždina, stiže dakako i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali i Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva i ugledni profesor sarajevskog univeziteta. Bit će tu i banjalučki rektor Žarko Pavić te predstavnici vjerskih zajednica, među kojima i muftija Aziz ef. Hasanović. Umjesto kardinala Bozanića koji je u Rimu stiže mons. Ivan Šaško.

Uz bivše i sadašnje dekane Sveučilišta u Zagrebu - sadašnji će nositi toge i svečane lance, prodekane, bivše rektore i niz pozvanih sveučilišnih profesora i akademika uključujući predsjednika HAZU Zvonka Kusića, u utorak bi se u HNK trebali pojaviti ministri, saborski zastupnici, predstavnici sudova u Hrvatskoj te predstavnici sindikata. Od ministara dolazak su potvrdili Vedran Mornar, Andrea Zlatar i Branko Grčić.

Podvornikov udarac

Sve njih ispred HNK dočekat će osobno novoizabrani rektor i uvesti ih u svečane lože.

Kad se svi zajedno smjeste i podigne se svečani zastor Vlahe Bukovca, a zbor Concordia Discors otpjeva Händelov “Canticorum Iubilo”, pedel Marin Rak (inače suradnik u informatičkom odjelu Sveučilišta kojemu je dana uloga pedela odnosno sveučilišnog podvornika) udarit će o pod srebrnim pedumom i time najaviti početak svečanosti. Iako opis svečanosti djeluje skupo, rektor se pobrinuo da tako ne bude.

Primjerice, redatelj događanja i dugogodišnji prijatelj Jakov Sedlar poklonio mu je angažman te je cijena njegova posla u ugovoru - jedna kuna.

Najam HNK, koji se inače za svečane promocije doktoranada naplaćuje oko 40.000 kuna, za rektorsku inauguraciju bit će oko 20.000 kuna. To će, doznajemo u Rektoratu, platiti Sveučilište, kao i domjenak za koji je angažiran Studentski centar u Zagrebu. Tu je zanimljivo da su se očito odnosi Rektorata i SC-a naglo popravili, budući da već dulje vrijeme Centar u sanaciji nije poslovao s Rektoratom, odnosno odbijao im je raditi cateringe.

Važnost sveučilišta

- Dogovorio sam catering po najpovoljnijoj mogućoj cijeni. Ništa nije preskupo i nema tu nikakvog luksuza. Mi smo najveće i najstarije hrvatsko sveučilište i tu tradiciju, veličinu pa i kvalitetu treba poštovati - kaže Damir Boras, uvjeren da će ovaj događaj pokazati da smo u rangu s europskim sveučilištima.

Rektor vjeruje da je dolazak diplomatskog zbora na njegovu inauguraciju dokaz razumijevanja važnosti visokoga obrazovanja u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47