StoryEditor
KORONAVIRUS

CRVENO KRILO KBC-a ZAGREB NOVA JE KARANTENA Na Rebru zabranili posjete, obavljaju se samo hitne operacije

 
Klinika za psihološku medicinu, bude li trebalo, bit će dodatna karantena u Zagrebu za zaražene
 Damir Krajač / CROPIX

“Ispraznili smo zgradu u kojoj inače radi Klinika za psihološku medicinu i tu će, bude li trebalo, biti dodatna karantena u Zagrebu za zaražene koronavirusom. Cijela je zgrada dezinficirana i spremna za eventualni prijem pacijenata.

Naime, riječ je o dodatnom kapacitetu ako bi onaj Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević” bio nedostatan. Također smo dogovorili da će se o pacijentima u tom slučaju brinuti liječnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Osim toga, do daljnjeg se zabranjuju svi posjeti pacijentima te odgađaju operacije koje nisu hitne i kontrolni pregledi”, rekao nam je prof. dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb koji se od prošlog tjedna priprema za mogući prijem zaraženih Covidom-19.

To znači da posjeta nema ne samo na odjelima na kojima leže pacijenti poput onkoloških, transplantiranih, hematoloških i pedijatrijskih koji su bili imunološki kompromitirani već i prije problema s koronavirusom i gdje su bili ograničeni posjeti zbog gripe, nego za sve. Očito je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj dodatno pojačao zaštitne mjere u zdravstvenim ustanovama.

Kontrola zračnih luka

“Imamo dovoljno zaštitnih sredstava, i to ne bi trebao biti problem. Povećava se nadzor i za one pacijente koji dolaze u bolnicu, poglavito na hitni prijem. Tako je nekoliko ‘boksova’ predviđeno za moguće pacijente sa sumnjom na koronavirus”, objašnjava prof. dr. Ćorušić. No, dodaje, stopostotne zaštite nema.

Kako saznajemo iz liječničkih krugova, mnogi su ovih dana odustali od putovanja, osobito na kongrese izvan Hrvatske, i to čak i bez preporuke bolničkog vodstva. Naime, kažu, nije problem samo u tome da se mogu zaraziti virusom, nego u činjenici da je Covid-19 pokrenuo niz procedura u tranzitu putnika pa se većina boji mogućih komplikacija tijekom putovanja.

Povećani nadzor uveden je i u hrvatske zračne luke. Svi aerodromi koje imaju status međunarodnog aerodroma od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobili su precizne upute koje mjere moraju poduzeti u svrhu prevencije koronavirusa u zračnim lukama. U svim zračnim lukama uspostavljeno je dežurstvo granične sanitarne inspekcije, kao i lokalni medicinski timovi.

U zračnim lukama nadležne službe granične sanitarne inspekcije u suradnji s graničnom policijom imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom i imaju definirane svoje protokole postupanja. Također, svi međunarodni aerodromi imaju posebne prostorije u koje se mogu smjestiti osobe sa zdravstvenim poteškoćama.

Na zagrebačkom aerodromu “Franjo Tuđman” potvrđuju kako granična sanitarna inspekcija u zračnoj luci ima 24-satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Također ističu da kad je u pitanju zaštita i prevencija zaposlenika u zračnoj luci, nabavljene su zaštitne maske te rukavice i dezinfekcijska sredstva koje po potrebi koriste zaposlenici koji su u neposrednom kontaktu s putnicima.

Sve normalno

U Zračnoj luci Split kažu da postupaju po svim uputama koje je za zračne luke izdala Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo. Lukša Novak, direktor Zračne luke Split, kaže da je razrađen način postupanja i sve opcije, ali dosad nije bilo potrebe za izolacijom nekog putnika.

- Odredili smo i poseban prostor u slučaju da pojedini putnik treba biti izdvojen i zadržan. U tom bi prostoru takav putnik trebao boraviti dok po njega ne dođe osposobljena medicinska, odnosno epidemiološka ekipa. Situacija je dosad što se tiče Zračne luke Split i putnika normalna, uz jasno pojačane mjere opreza - ističe Novak.

Lukša Novak kaže da se od samog početka epidemije preko razglasa daju obavijesti putnicima kako trebaju postupati u slučaju da imaju bilo kakve simptome.

- Granična policija utvrđuje odakle je svaki putnik došao i ako se utvrdi da dolazi iz područja koja su zahvaćena koronavirusom i ako putnik ima simptome, obavijesti se sanitarna inspekcija. Ako putnik nema nikakve simptome, a dolazi s tih područja, dobiva upute što mora napraviti u slučaju da ih dobije. Ako putnik dobije simptome u zrakoplovu, onda nam se to odmah javi, tako da možemo odmah izolirati putnika i sačekati dolazak sanitarne inspekcije i epidemiologa - pojašnjava Lukša Novak i dodaje da su u stalnom kontaktu sa sanitarnom inspekcijom.

HZZO će snositi trošak bolovanja zbog koronavirusa

Nakon što su među mjerama za smanjenje širenja koronavirusa i one o tzv. samoizolaciji, odnosno kućnoj karanteni, za one koji su se vratili iz ugroženih područja od Kine do Italije a još se nisu razboljeli, postavilo se pitanje tko će platiti 14-dnevno bolovanje.

Iz HZZO-a su nam odgovorili kako je odlučeno, s obzirom na to da je riječ o potencijalnoj nacionalnoj ugrozi, da taj trošak plaća osiguranje. Naime, prema zakonu prva 42 dana bolovanja inače plaća poslodavac, a u ovom slučaj trošak će snositi HZZO.

Naravno, zaposlenici koji svoj posao mogu raditi od kuće i tako se dogovore s poslodavcem ne trebaju otvarati bolovanje, kažu u HZZO-u. (G.J.)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 21:02