POKUŠAJ DOGOVORA

Crveno svjetlo za ‘semafor koaliciju‘? Pregovori tri njemačke stranke zapeli oko nuklearki

Gotovo 300 stručnjaka dogovara sporazum. Očekuje se da će se naći kompromis za točke prijepora


Vodstvo stranke SPD pregovara sa Zelenima i liberalima iz FPD-a o formiranju vlade

 Bernd Thissen/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Liderica Zelenih Annalena Baerbock traži da se ubuduće za svaki novi zakon provjerava je li klimatski održiv, kao što se provjerava je li financijski. Zeleni su protiv toga da Europski parlament atomsku energiju uvrsti među zelene izvore energije, za što se zalažu Fracuska i zemlje istoka Europe, prenosi Spiegel.

Nakon izbora 26. rujna, jedva da pokoja informacija procuri s koalicijskih pregovora Zelenih, socijaldemokrata (SPD) i liberala (FPD) o formiranju nove njemačke vlade. Gotovo 300 stručnjaka iz triju stranaka već se deset dana sastaje u 22 radne skupine kako bi dogovorili politiku buduće vlade.

Svaka skupina ono što je dogovoreno treba napisati na najviše pet stranica i predati to u srijedu do 18 sati. Cilj im je da Olaf Scholz (SPD) bude izabran za novog njemačkog kancelara do 6. prosinca, a za to bi pregovori morali biti dovršeni u drugoj polovici studenoga.

Modernizacija zemlje

Uz zaštitu klime, liderica Zelenih Annalena Baerbock je kao glavne zadatke buduće vlade navela modernizaciju uprave i stanje u školama. "Zato nam je važno da u ovim koalicijskim razgovorima kažemo koje su to glavne poluge", poručila je.

Spiegel piše da bi koalicijski pregovori mogli puknuti na vanjskoj politici, jer oko odnosa prema NATO-u, Kini i Sjevernom toku 2 postoje veće razlike nego što se očekivalo. Sve tri stranke ističu da žele isto: napredak, modernizaciju, zaštitu klime. No pitanje je kako će to izgledati u praksi, pa manji partneri, Zeleni i liberali, žele što detaljniji koalicijski sporazum.

SPD se zalaže za kontinuitet u vanjskoj politici, a Zeleni i FDP žele oštriji stav prema autoritarnim državama poput Kine i Rusije. Jedno od najosjetljivijih pitanja je američko nuklearno oružje stacionirano u Njemačkoj, kao dio NATO-vih snaga za nuklearno odvraćanje, u zračnoj bazi Büchel u Porajnju-Falačkoj.

Nuklearno oružje

Zeleni i SPD, naime, u svojim predizbornim programima pozivaju na Njemačku bez nuklearnog oružja, a liberali to pitanje nisu ni spominjali u programu. Najvjerojatnije je da će na kraju pregovarači pronaći kompromisne formule za mnoga kontroverzna pitanja, odgađajući programske sukobe.

To ističe i dugogodišnji diplomat i sigurnosni stručnjak Wolfgang Ischinger, voditelj Münchenske sigurnosne konferencije. Stvarne sukobe on očekuje tek nakon završetka pregovora, čim se budu morale donositi neugodne odluke: "Pisanje koalicijskog sporazuma je manji problem. Problemi počinju s preuzimanjem vlasti", poručio je.

Merkel priređuje oproštaljku 2. prosinca

Angela Merkel isplanirala je skromniji odlazak od svojih prethodnika. Spiegel piše da je za 2. prosinca zakazana svečanost Bundeswehra njoj u čast: ona je htjela da bude u dvorištu njezinog ureda, ali je prostor premalen za vojni zbor i goste. Helmut Kohl je na odlasku 1998. organizirao vojnu ceremoniju ispred katedrale u Speyeru iz 12. stoljeća.

Za Gerharda Schrödera Bundeswehr je organizirao svečanost s oko 800 pozvanih gostiju, na kojoj je, na Schröderov zahtjev, vojni orkestar odsvirao Sinatrin "My Way". Kancelarkin muzički izbor još se drži u tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:25