VELIKO ISTRAŽIVANJE

Čudo s Trga burze: Željko Rohatinski popularniji od predsjednika Josipovića

Čak 54,6 posto građana Rohatinskog smatra izrazito pozitivnim političarem iako formalno nije u politici
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Da se danas odluči kandidirati, guverner Željko Rohatinski svakako bi pobijedio na izborima, a lista koju bi predvodio osvojila bi natpolovičnu većinu. Guverneru Rohatinskom zadnjih nekoliko godina raste popularnost, a po istraživanju koje je agencija Mediana Fides proteklog tjedna provela za Jutarnji, prvi je put po popularnosti pretekao predsjednika Ivu Josipovića.

Čak 54,6 posto građana Rohatinskog smatra izazito pozitivnim političarom, mada formalno nije u politici. Josipović je također jako popularan, sa 48,6 posto onih kojima je jako pozitivan, dok se šef oporbe po popularnosti približava omraženoj premijerki: izrazito pozitivnim Zorana Milanovića smatra tek 11,2 posto građana, a Jadranku Kosor jedva 6,1 posto. Ako zbrojimo i one koji o njima imaju uglavnom pozitivan stav, Rohatinski je opet prvi sa 84 posto podrške, Josipović je za dlaku drugi sa 83,2 posto, a dvostruko manju popularnost uživa Milanović sa 48,6 posto.

Gubitnik Milanović

O premijerki pozitivan stav ima ukupno nešto više od petine ispitanika (21,8 posto), a visokih 48,1 posto o njoj misli izrazito loše. Slijedi je Milanović o kojem izrazito negativan stav ima čak 24,3 posto ispitanika (Josipović 7,4 posto), iako ni dana nije proveo na vlasti.

Čak 67,4 posto građana podržava kandidaturu Rohatinskog na idućim parlamentarnim izborima. Na pitanje bi li glasali za stranačku listu koju bi predvodio Željko Rohatinski, 52,7 posto ispitanih izjasnilo se da bi glasalo za njega. Njih 31,2 posto ne bi glasalo, a 15,6 posto ne zna. Rohatinskom raste popularnost posljednjih godina, a otkako Hrvatska glavinja pod udarima gospodarske krize, sve češće se čuju pozivi da baš on zauzme mjesto premijera.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:22