ŠEF HNS-a

Čuraj: ‘Vladin paket mjera ima apsolutnu potporu svih koalicijskih partnera‘

Upitan znači li da to da će vlada dodatno pomoći svim kućanstvima, Čuraj je odgovorio potvrdno, a na način da će utjecati na cijenu

Stjepan Čuraj

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Stjepan Čuraj izjavio je u utorak da vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu ima apsolutnu potporu svih koalicijskih partnera.

Rekao je to u Banskim dvorima nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije, na kojem je partnerima prezentirano u kojim smjerovima će mjere ići, a koje će službeno u četvrtak predstaviti predsjednik vlade Andrej Plenković.

Čuraj je izjavio da su partneri imali "dodatne komentare i prijedloge" na paket, no s obzirom na sveobuhvatnost i širinu mjera, tih komentara i prijedloge "i nije bilo previše".

HNS-ovi prijedlozi bit će uvršteni u paket mjera

Zadovoljan je jer će i neki raniji HNS-ovi prijedlozi biti uvršteni u paket mjera.

Nije želio detaljno otkriti kako će mjere izgledati, pa je na novinarsko pitanje kolika će biti financijska vrijednost paketa, rekao da se o samim iznosima još nije spekuliralo i da će se to tek izračunati, no da vjeruje da će čak biti i iznad razine prethodnog paketa.

Rekao je i da nisu dobili podatak koji iznos paketa se odnosi na državni proračun, a koji na HEP.

Na pitanje novinarke hoće li od 1. listopada poskupjeti struja za kućanstva, Čuraj je rekao da, s ciljem umirenja i velikog dijela poduzetnika, tek može reći da drastičnog poskupljenja neće biti, a da to znači da će će situacija ostati blizu onog kakva je bila i do sada.

Upitan znači li da to da će vlada dodatno pomoći svim kućanstvima, Čuraj je odgovorio potvrdno, a na način da će "utjecati na cijenu".

Također, kada je riječ i o poduzetnicima, ići će se s pomoći što se tiče samih cijena energenata, a ta pomoć uključuje sve aktere koji tu mogu pomoći, to jest državu i HEP, rekao je Čuraj, koji je inače i državni tajnik u Ministarstvu financija.

Upitan pak hoće li paket uključivati energetski dodatak za umirovljenike, Čuraj je rekao da je zadovoljan sa svim predloženim socijalnim transferima koje će paket uključivati, koji obuhvaćaju pomoć onima koja je ona najpotrebnija, pa tako i umirovljenicima te socijalno ugroženim građanima.

O konkretnim iznosima i obuhvatu mjera Čuraj nije želio govoriti.

Novinari su ga pitali i hoće li doći do povratka potpora za očuvanje radnih mjesta, o čemu se u medijima posljednjih dana spekulira, na što je odgovorio da, što se tiče poduzetnika, to ne može ni potvrditi ni opovrgnuti.

"Nije bilo što za pitati" o aferi u Ini

Odgovarajući na pitanje novinarke je li koalicijske partnere na sastanku zanimalo išta vezano za aferu u Ini, Čuraj je rekao da "nije bilo što za pitati", s obzirom da je Ina bila tema sastanka prošli tjedan, istraga o svemu je u tijeku, a danas je i opovrgnuto pisanje Nacionala o navodnim telefonskim razgovorima između ministra Filipovića i osumnjičenog u aferi, sada već bivšeg direktora u Ini Damira Škugora.

Novinarka ga je pitala i zanima li koalicijske partnere zašto hrvatski članovi uprave Ine još nisu smijenjeni, na što je Čuraj odgovorio da njega, prije smjene, zanima da se utvrdi odgovornost.

"Sama smjena po sebi, bez utvrđivanja odgovornosti, ne znači ništa", mišljenja je Čuraj.

Upitan o današnjoj "akciji" ujedinjene saborske oporbe, koja je na zajedničkoj sjednici zbog afere u Ini jednoglasno izglasala zaključke kojima između ostalog traži ostavku premijera Andreja Plenkovića i raspisivanje parlamentarnih izbora, Čuraj je rekao da je oporba time htjela dobiti poligon "za raspravu bez nekog konkretnog rezultata".

"Ljudi su rekli što misle, na način na koji misle, i zbilja je to dokazalo da nije onda bila potrebna i izvanredna sjednica Sabora", ustvrdio je Čuraj.

Danas u 15 sati u Banskim dvorima je oko paketa mjera zakazan i sastanak sa socijalnim partnerima, to jest predstavnicima sindikata, poslodavačkih i umirovljeničkih udruga, kao i predstavnicima poljoprivrednika i obrtnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:22