POZIV DSV-a

Curi rok za prijavu za predsjednika Vrhovnog suda, Sessa ipak neće biti jedini kandidat

O kandidatima će svoje mišljenje dati Opća sjednica Vrhovnog suda i saborski Odbor za pravosuđe
 Goran Mehkek/Cropix

U petak, zadnji dan pozivnog natječaja u Državno sudbeno vijeće (DSV), stigle su još dvije prijave za dužnost predsjednika(ce) Vrhovnog suda. Osim aktualnog predsjednika Đure Sesse koji želi još jedan mandat, javilo se dvoje odvjetnika - Lidija Horvat i Šime Savić.

Odvjetnica Lidija Horvat rođena je 1977. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirala na Pravnom fakultetu. Prvi posao bio joj je vježbenički u odvjetničkom uredu Ante Nobila, a od 2007. godine ima svoju odvjetničku kancelariju. Široj javnosti odvjetnica Lidija Horvat je poznata kao braniteljica bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac. U tome je predmetu bila iznimno kritična prema USKOK-u, tvrdeći da ne postupaju po pravilima struke.

Odvjetnik Šime Savić rođen je 1963. godine, također je iz Zagreba. Iza sebe ima više od 10.000 parničnih spisa, više od 500 kaznenih te više od 200 radnih predmeta. Jedan od njegovih poznatijih klijenata je jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju, Frane Lučić. Njega je zastupao u dugom i mučnom sporu gdje je tražio odštetu.

U Uredu predsjednika nismo mogli doznati je li predsjednik Zoran Milanović razgovarao s njima i ohrabrio ih da se prijave na poziv DSV-a. Jedina informacija koja se mogla doznati na Pantovčaku je da Milanović nije sklon predložiti Sessu za novi mandat, a da je bliži tome da idući predsjednik Vrhovnog suda bude osoba koja ne dolazi iz redova sudbene vlasti.

Kada bi Milanović predložio odvjetnicu Horvat za predsjednicu Vrhovnog suda, kroz njezin izbor (ako bi dobio podršku većine u Saboru) dobili bismo dva presedana.

Jedan je da bi prvi put na čelo Vrhovnog suda došla žena. Premda žene u ukupnom broju sudaca daleko premašuju muškarce, nikada nisu dospjele do čelnih pozicija u vrhu sudbene vlasti.

Drugi presedan odnosio bi se na granu prava kojom se bavi, a to je prije svega kazneno pravo. Svi predsjednici Vrhovnog suda do sada, uključujući i Ivicu Crnića koji je na tu dužnost imenovan iz odvjetničkih redova, bavili su se građanskim pravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14