SRAMOTA SUSTAVA

Curica (6) će biti ovog vikenda jedino dijete u ogromnoj zgradi u Nazorovoj: ‘Dolaze stručnjaci, čak i kuharica‘

Škola koja ne radi subotom i nedjeljom najbolje je što je Ministarstvo uspjelo naći nakon apela psihologinje

Marin Piletić

 Darko Tomas/Cropix

Djevojčica (6) s autizmom, čija je majka na dugotrajnom liječenju, otac na nepoznatoj adresi, a nitko od šire obitelji ne može preuzeti skrb, jedino je dijete predškolske dobi u zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj", a ovog vikenda, od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro, bit će jedino dijete u cijeloj ogromnoj zgradi u zagrebačkoj Nazorovoj ulici.

Potvrdila nam je to Jelena Grabovac, ravnateljica Centra.

Do kada tako?

- Mi imamo prije svega djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Preko vikenda se ustanova obično zatvara i nemamo nikoga na smještaju. Međutim, mi smo registrirani i za krizni smještaj, Ministarstvo je donijelo odluku da se djevojčica smjesti k nama, i ona je dobro i kvalitetno zbrinuta. Organizirali smo se u smjene, pa joj ni preko vikenda neće ništa nedostajati. Organizirali smo odgajatelja, medicinsku sestru, psihologa, rehabilitatora, sve ostale potrebne službe, kao i rad kuhinje - nabraja ravnateljica.

Svi će ti stručnjaci i kuhinja raditi kako bi skrbili o jednom djetetu u ustanovi koja, bez obzira za što bila registrirana, očigledno ne služi trajnom smještaju niti ima iskustva u skrbi o tako maloj djeci s teškoćama. Do kada će moći tako?

- Gledajte, mi ćemo se brinuti o djetetu sve dok Ministarstvo ne izmijeni odluku. Naravno da nismo idealan trajni smještaj te da nadležni područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad intenzivno radi da bi joj našao najbolje moguće rješenje, ali dok je kod nas, ništa joj neće nedostajati - poručuje ravnateljica.

No, iz odgovora Ministarstva ne proizlazi da smatraju da ovaj smještaj nije baš adekvatan.

- Djevojčica je smještena u ustanovu gdje joj je u ovom trenutku osigurana sva potrebna njega i skrb. Smještaj je realiziran kao socijalna usluga u kriznim situacijama jer je za time i bila takva potreba. Nadležni stručni tim intenzivno prati cjelokupne obiteljske okolnosti, radi osiguravanja uvjeta za povratak u vlastitu obitelj, s obzirom na to da socijalna usluga smještaja u kriznim situacijama traje najdulje do šest mjeseci, odnosno do godinu dana, za dijete o kojem roditelji privremeno ne mogu skrbiti zbog bolesti, neriješenog stambenog pitanja ili drugih životnih nedaća - kažu u Ministarstvu.

Sve manje udomitelja

Struka, pak, upozorava kako ovaj primjer - u kojem Ministarstvo nije bilo u stanju pronaći adekvatniji smještaj djevojčici ni nakon što je psihologinja Valerija Kanđera, članica stručnog tima u nekadašnjem centru za socijalnu skrb, javno objavila da je dobila odbijenicu iz više od 30 ustanova i svih timova za udomiteljstvo u zemlji - jasno pokazuje kako se i kakav smještaj ovih dana pronalazi za djecu čije sudbine ne dospiju u javnost. U Ministarstvu, pak, nastavljaju da će se istodobno obitelji djevojčice pružiti potrebna pomoć i podrška sukladno važećim propisima iz sustava socijalne skrbi.

- Ako se prema sveobuhvatnoj obiteljskoj procjeni utvrdi daljnja nemogućnost brige obitelji o djevojčici, poduzet će se sve odgovarajuće radnje za osiguranje smještaja u udomiteljskoj obitelji, s ciljem rasta i razvoja u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju - ističu.

No, prema službenim podacima Ministarstva, i broj udomitelja, osobito onih koji imaju kapacitet za skrb o djetetu s autizmom, iz godine u godinu pada: 2017. u Hrvatskoj su ukupno bile 1492 udomiteljske obitelji za djecu, a na kraju 2021. njih 1286.

Ministar: To je anomalija, a ne praksa

Ministar socijalne politike Marin Piletić u četvrtak se konačno osvrnuo na slučaj djevojčice (6) koji cijeli tjedan trese sustav.

- Naše stručne službe našle su djevojčici smještaj u ustanovi u kojoj će imati najkvalitetniji mogući tretman - smatra Piletić. Na konstataciju da socijalni radnici potvrđuju kako nemaju gdje smjestiti djecu jer su svi domovi prepuni, Piletić je odgovorio da ne zna koliko djece trenutno čeka smještaj, ali da rješavaju sve hitne slučajeve i da su u zadnjih tjedan dana desetoro djece, koja su imala uvjete, osigurali smještaj u domovima. Demantirao je tvrdnje da se neka djeca izmještaju iz obitelji, a potom zbog nedostatka smještaja vraćaju u obitelj koja nije bila adekvatna. Ako se to ikada i dogodilo, tvrdi, "to je bila iznimka, a ne praksa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:05