SLUČAJ 'KOLEGA'

Čutura: Istražio sam sve, nitko od nas iz Arhiva nije ništa dostavio Šeksu

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura i Vladimir Šeks
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva (HDA) Dinko Čutura odgovorio je na tvrdnje našeg novinara Željka Petrušića kako je iz HDA dojavljeno Vladimiru Šeksu koje je dosjee Petrušić pregledavao te da su mu kopije tih dosjea potom dostavljene iz Arhiva. Čutura kaže da je sve provjerio, istražio i utvrdio kako Šeksu nitko iz Arhiva nije javio što je naš kolega istraživao u HDA.

- Arhiv nije napravio nikakav prekršaj. Istražio sam sve, zvao sam i Šeksa, te utvrdio kako je vaš kolega sam javio Šeksu da istražuje dosjee u kojima se i njega spominje. Čak mu je dao i neke faksimile. Nakon toga je Šeks išao utvrditi o čemu je riječ - rekao je Čutura, nastavljajući kako je doznao da je Vladimir Šeks zvao Ivicu Miškulina, profesora na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, te Božu Vukušića.

Vukušić kao veza

Podsjetimo, Bože Vukušić bio je hrvatski emigrant koji je završio u njemačkom zatvoru i pod neobičnim okolnostima 1991. godine izašao iz zatvora i došao u Hrvatsku. Postao je zaposlenik tajnih službi, a od 1994. do 2002. godine radio je u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava te imao pristup svim dosjeima.

- Vukušić je, kako mi je i sam posvjedočio, odmah Šeksu rekao da je riječ o materijalu iz dosjea Zlatka Bagarića te da on sve to ima.

Kopije bez kontrole

Bože Vukušić već je prije pregledao i kopirao, a dakako i platio sve arhive i on ih je dostavio Šeksu, a nitko iz HDA - tvrdi Dinko Čutura te dodaje kako se pokazalo da takve dosjee ima i Ivica Miškulin.

- Mi u Hrvatskom državnom arhivu više ne možemo kontrolirati tko sve ima koje dosjee i kako ih ljudi koji su ih kopirali međusobno dijele - kaže ravnatelj, napominjući da se svaki dan kopiraju na tisuće dokumenata i pohranjuju na CD-ove jer se to sada po zakonu može. Tijekom razgovora ravnatelj Čutura ponovio je kako se, istražujući odakle Šeksu informacije o dosjeima koje je pregledavao naš kolega, obratio Vukušiću i pitao ga je li točno da je on dao Šeksu dokumente koje je pregledavao naš novinar te da mu je ovaj dao potvrdan odgovor.

- Nitko iz arhiva nije Šeksu javio da Petrušić radi nešto protiv njega. Na koncu nismo ni znali što je radio niti nas je to briga. Drugo, nitko iz arhiva nije Šeksu odnio dokumente koje je Petrušić koristio. To mu je dao Bože Vukušić koji ima sve dosjee, koji ih je sve proučio i zna kakav se sadržaj nalazi u svakome od njih - rekao je Čutura, naglašavajući da je to cijela priča, kao i da je Hrvatski državni arhiv u njoj čist.

Sve po zakonu

Svatko, nastavlja, može proučavati što želi te kopirati i odnositi što želi.

- Takav je, na žalost, zakon - kaže Čutura i otkriva da je građu pohranjenu u HDA u pravilu pregledavalo i kopiralo između 20 i 30 povjesničara i istraživača dnevno, no otkako su na snazi promjene Zakona o arhivima koje je inicirao Most dok je još bio u koaliciji s HDZ-om, a koje su bitno proširile opseg dostupnih materijala, bitno se povećao i broj korisnika pa se on sada penje do njih 50-ak dnevno.

- Mi ne možemo kontrolirati tko međusobno što mijenja od građe koja je iznesena iz arhiva, ali jamčim da iz Arhiva ne izlaze podaci o korisnicima i tome što pretražuju - tvrdi Čutura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:49