ZA LAGAN SAN

ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE, NA VRIJEME SI NABAVITE MALO PAKIRANJE Na splitskom tržištu u ljetnim mjesecima se udvostruči prodaja jednog proizvoda

 
 Zvonimir Barisin / CROPIX

SPLIT - Posljednjih godina na splitskom tržištu se udvostručila prodaja čepića za uši, a razlog je sve veća buka, posebice u središtu grada tijekom ljetnih mjeseci i adventa, koja remeti san stanovnika.

U lokalnim ljekarnama, drogerijama i trgovačkim centrima najbolje se prodaju pjenasti čepići za uši.

Prodaju se i drugačije vrste čepića za uši te oni jednokratni. Splitski nabavljači vrlo dobro znaju da čepića za uši protiv buke treba biti dovoljno u ljetnim mjesecima i u prosincu, kada gradskim središtem odjekuje glazba i još glasniji prolaznici.

Prodavači kažu da najviše čepića za uši prodaju prije i tijekom Ultre te za vrijeme održavanja koncerata na otvorenome i u adventu.

Samoinicijativno su istražili tržište pa su tijekom razgovora s kupcima otkrili da čak u 99 posto slučajeva uzimaju čepiće za uši zbog buke. Jednako dobro se prodaju spužvasti i silikonski čepići. Kupci su uglavnom Splićani koji stanuju u užem središtu grada, na Dobrome, Skalicama, Spinutu, Bačvicama i Lovretu, a manje je onih koji su u gradu pod Marjanom gosti.

I stari i mladi kupci žale se na buku iz ugostiteljskih objekata u blizini stambenih zgrada, kuća ili apartmana, a čepiće uzimaju za cijelu obitelj.

Iako tržište nudi i skuplju verziju - slušalice za spavanje i protiv buke, koje sadržavaju i opcije sa šumom mora, cvrkutom ptica i drugim prirodnim zvukovima, kupci najčešće uzimaju spužvaste ili silikonske čepiće.

U jednoj specijaliziranoj prodavaonici za zaštitu sluha kažu da pri duljem izlaganju buci iznad 85 decibela ljudi riskiraju zdravstvene posljedice, a za trajno oštećenje sluha dovoljan je jedan bučan događaj od 140 decibela.

Zato svim građanima kojima buka smeta preporučuju da za lagan san i očuvanje zdravlja svakako osiguraju svoj par čepića za uši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:11