JAVNA DRAŽBA

Čuvena zagrebačka tvornica ide na prodaju po načelu ‘viđeno - kupljeno‘: Cijeli kompleks vrijedi 81,9 milijuna kuna

Zagreb je zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila svoje ime, bio središte proizvodnje olovaka

TOZ Penkala

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Trgovački sud u Zagrebu donio je zaključak kojim je vrijednost nekretnina TOZ Penkale u stečaju, čuvene Tvornice olovaka Zagreb, utvrđena na 81,9 milijuna kuna te da će se one prodavati na elektroničkoj javnoj dražbi po načelu ‘’viđeno - kupljeno’’.

’Na bubanj’’ idu objekt - tvornica sagrađena na gotovo 40.000 kvadrata zemljišta u zagrebačkoj Poljačkoj ulici, četiri privredne i jedna gospodarska zgrada kao i pripadajući prateći objekti te dvorišta.

Sudskim zaključkom određeno je i da se na prvoj javnoj dražbi te nekretnine ne mogu prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, odnosno za manje od 61,4 milijuna kuna. Na idućoj se ne mogu prodati ispod polovice vrijednosti, na trećoj dražbi najniža cijena ne može biti ispod četvrtine utvrđene vrijednosti, da bi se, zaključno, na eventualnoj četvrtoj dražbi te nekretnine prodavale po početnoj cijeni od samo jedne kune.

Nekretnine se prodaju kao cjelina, nisu slobodne od osoba i stvari te prodavatelj nije u obvezi zbrinuti industrijski ili ostali otpad, navodi se u zaključku.

Na navedenim nekretninama upisano je razlučno i podzaložno pravo te je upisana i zabilježba spora.

image

TOZ Penkala

Ranko Suvar/CROPIX

Elektroničku javnu dražbu provest će Financijska agencija.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.

Zagreb je zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku u svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Stečaj TOZ Penkale bio je otvoren u srpnju 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 03:59