ULAGANJE

ČUVENI FRANCUSKI BANKAR U INVESTICIJSKOJ OFENZIVI NA NAJSUNČANIJEM HRVATSKOM OTOKU U Starom Gradu na Hvaru gradi čak dva hotela s 5 zvjezdica

 
Daniel Max Truchi

Od sezone 2020. gosti Starog Grada na otoku Hvaru na raspolaganju će imati još dva hotela kategorije pet zvjezdica čija bi gradnja, barem prvog od ova dva predviđena objekta, trebala početi već ove jeseni.

Investitor su tvrtke Hvar star residence d.o.o. i Stari Grad bay residence d.o.o. iz Splita iza kojih zapravo stoji francuski ulagač i bivši bankar Daniel Max Truch, a koji je na otoku Hvaru već ranije kupio zemljišta za gradnju hotela.

Kako je za Jutarnji list potvrdila prokuristica Mia Jug Dujaković, planovi francuskog investitora su na području Starog Grada, točnije u uvali Maslinica, sagraditi dva hotelska objekta - jedan od 50 i drugi sa 35 smještajnih jedinica - koji bi u razdobljima pune sezone trebali zapošljavati između 150 i 200 zaposlenika te obuhvaćati brojne dodatne sadržaje.

Za cijelu obitelj

Prvi hotel, za koji već postoji idejno rješenje, uz nabrojenih 50 soba imat će još tri aneks objekta, zapravo izdvojena tri luksuzna, predsjednička apartmana, s naglašenom family friendly segmentacijom, takozvanim kid klubom te zasebnim wellness i spa sadržajima koji će, prema najavama Jug Dujaković, biti otvoreni za hotelske, ali i za izvanjske goste.

Osim toga, u planu je izgradnja beach bara koji će imati cjelodnevnu podnudu.

- Želja investitora je na području Hvara napraviti dvije eco friendly investicije, i to nakon što je prije nekog vremena ovdje već kupio 20-ak parcela, pokrenuo izmjene urbanističkog plana uređenja te dobio od jedinice lokalne samouprave dozvolu za spajanje parcela i gradnju hotela. Sad je cijela priča na kraju procedure, dozvole za gradnju prvog hotela su trenutno u procesu ishođenja, a računamo da bi u roku od najviše šest mjeseci od početka gradnje prvog objekta krenuli i u realizaciju onog drugog. Investitoru se jako dopada otok Hvar te su i on, ali i cijela njegova obitelj, dušom i srcem iza ovog projekta - potvrdila je za Jutarnji list Jug Dujaković.

Pariški dizajneri

Prema najavama, drugi hotel imat će nešto manji broj smještajnih jedinica (projektiranje je još u tijeku pa točni kapaciteti, zasad, nisu poznati), a bit će pozicioniran dublje prema plaži Maslinica, s dva do maksimalno tri aneksa, te nešto većim smještajnim jedinicama kako bi hotel, s obzirom na visoku kategoriju, gostima pružao vrhunski komfor.

U sklopu tog objekta investitor je naumio sagraditi i jedan plažni objekt, vrlo vjerojatno boat club, a koncept za oba hotelska objekta investitoru će izraditi arhitektonski biro Aalto iz Splita koji je dosad već radio projekte vila na Hvaru.

Za vanjsko i unutarnje uređenje, potvrdila je prokuristica Mia Jug Dujaković, angažirani su dizajneri iz Pariza.

Planovi izazvali negodovanje drugih investitora

Najava planova francuskog investitora posljednjih je dana izazvala negodovanje jednog drugog investitora, tvrtke Perago koja je na području uvale Maslinica također kupovale parcele, s namjerom gradnje stambenih građevina.

Prema informacijama koje su bile objavljene na nekim domaćim portalima, Perago je predstavnike Starog Grada optužio za pogodovanje Francuzima jer im je na području Maslinice, na parcelama gdje će se graditi hoteli, odobrena prenamjena zone u turističku, čime im je po automatizmu koeficijent izgradnje sa 0,3 povećan na 0,4.

Iste uvjete gradnje od Starog Grada potom su zatražili i iz Peraga, no to im je odbijeno pa je gradsko vijeće optuženo za pogodovanje.

- Nikome nismo ništa pogodovali. Iz Peraga su nas tražili da im dozvolimo povećanje koeficijenta izgradnje sa 0,3 na 0,4, no to im nismo dopustili te smo ih uputili da također zatraže preimenovanje dijela zone u turističku. Ipak, to nisu zatražili, i to zato što uopće nemaju želju na Hvaru nešto graditi, nego isključivo žele povećati vrijednost svojih parcela s namjerom da ih kasnije prodaju - izjavio je za Jutarnji list gradonačelnik Antonio Škarpa.

U svijetu je poznat kao najbolji svjetski bankar 2009. godine

Danas vlasnik i osnivač privatnog investicijskog fonda DT & Partners, Daniel Truchi u poslovnom je svijetu poznatiji kao nositelj titule “najbolji svjetski bankar 2009. godine”, a koju je osvojio u razdoblju kada je upravljao segmentom private bankinga francuske banke Societe Generale.

Dobar dio života proveo je u Aziji, a prema navodima iz francuskih medija, status stalnog rezidenta stekao je i u Singapuru te u Hong Kongu, da bi u onom prvom sudjelovao čak i u pisanju zakona o zakladama, za koje se specijalizirao.

Societe Generale Truchi je napustio 2012. godine, nakon čega umjesto Azije ipak odabire Švicarsku, točnije Ženevu, smatrajući to najboljom destinacijom u kojoj može osnovati svoj biznis, fond DT& Partners u kojem se primarno bavi obiteljskim zakladama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:13