ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Da Frku Petešića čereče po medijima, ne dolazi u obzir! Usudit ću se reći - Milanović to pokreće‘

Premijer je progovorio i o napadu na Banske dvore koji je izvršio Danijel Bezuk: ‘To je bio slučaj bez presedana, teroristički čin‘

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Premijer je na pitanja novinara rekao da je DORH-u trebalo malo više od godine i pol dana da objave izvješće o napadu na Banske dvore koji je izvršio Danijel Bezuk.

- Razgovarali smo o temi terorističkog napada u listopadu prošle godine. Svi se slažu da je riječ o terorističkom činu, o neprihvatljivom činu i razgovarali smo kako u društvu stvoriti ozračje koje će smanjiti govor mržnje koji u krajnjem slučaju dovodi i do ovakvih slučajeva, rekao je Plenković, dodavši da je razgovor na sjednici bio normalan.

- Do trenutka do kad nije objavljeno izvješće nismo im ništa govorili, nikakav pritisak se nije radio. Kad sam vidio izvješća, bilo je niz otvorenih pitanja koja za mene nisu bila odgovorena i to sam rekao i ovog ljeta glavnoj državnoj odvjetnici i ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova. Što se toga tiče, oni su danas rekli da na tom slučaju još uvijek rade, rekao je premijer.

- To je slučaj bez presedana, u kojem je indoktrinirani mladić izvršio napad koji je imao elemente terorističkog akta. On zahtijeva da se ispita govor mržnje, kazao je Plenković.

- Ne znam ijednu državu gdje su institucije bile dostupne ovako kao kod nas do tog trenutka. Ovakav 'light' pristup u smislu čuvanja institucija, kakav smo imali do tog događaja, jednostavno nije bio nigdje, rekao je Plenković na pitanje o ogradama na Trgu svetog Marka, koje su postavljene nakon terorističkog napada.

- Ovo je procjena policije i sigurnosnih službi. Oni koji žele mirno prosvjedovati, mogu i danas - prijave prosvjed, otvori se ograda i uđu, rekao je Plenković.

Na pitanje je li njegov savjetnik Robert Kopal napravio neke analize, Plenković je rekao da nije.

'Mesić o BiH? Passe ideja'

Upitan što misli o prijedlogu bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića te Bogića Bogićevića i Vasila Tupurkovskog da se 'BiH mora razvijati kao građanska država', rekao je sljedeće:

- On je nekakav Milanovićev savjetnik i podupiratelj? Ne znam što ekipa od prije 30 godina želi. Ideja građanske BiH je 'passe'. Hrvatska želi ravnopravnost Hrvata, a trenutno Bošnjaci izbornim inženjeringom Hrvatima "biraju" predstavnika. Cilj je da se te anomalije riješe, a ne da i dalje postoje. BiH može funkcionirati kvalitetno samo ako su svi zadovoljni. Hrvati nisu zadovoljni. Ako ovako ostane, neće biti dobro.

Premijer se osvrnuo i na recentne izjave predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da bi Vlada trebala pasti, ako je i pola onoga što je rekla Maja Đerek, zviždačica iz Državnih nekretnina - točno.

- Možda je alergija, možda je jugo, možda je neki drugi simptom ili fenomen kojim je opterećen. Nije on taj koji će određivati kakva će Vlada biti, tko će raditi koji posao niti kakvu će potporu imati. Vlada je stabilna, a to što on igra igru oporbe, to je izvan svih dosadašnjih praksi predsjednika Republike, rekao je Plenković, dodavši.

- Čak se usudim reći da Milanović pokreće tu harangu, rekao je Plenković misleći na slučaj predstojnika svojeg Ureda Zvonimira Frke-Petešića.

'Na Frku Petešića digla se haranga'

- Da mi takvog čovjeka ljudi koji ne rade ni 20 posto koliko on čereče po medijima, to ne dolazi u obzir. Čovjek je iz dijaspore, nema u Zagrebu nekretninu, jedino gdje ima nekretninu je obiteljska kuća u Salima na Dugom otoku i gdje će onda čovjek drugo, nego na svoju djedovinu? Tu nema nikakvog prekršaja, rekao je Plenković i dodao.

- To ne da nije prekršaj, ne da nije kazneno djelo, nego je sve po zakonu. On je Hrvat, Hrvat iz dijaspore. Ovo je samo haranga i laži. Za njega nema prekršaja. To gdje je on prijavljen uopće nije bitno za to što je on dobio stan. Bitno je samo transformativni trenutak kada od službenika postaje predstojnik ureda čime dobiva pravo na to što ima sada, rekao je Plenković.

Upitan je i za navode zviždačice Maje Đerek.

- Jutros sam baš pitao Banožića kako komentira njezine navode, a on mi je rekao da je tu osobu vidio samo jednom u životu i da postoji zapisnik s tog sastanka. Mislim da je i ona dio te harange...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:38