GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Da je frajer, Milanović bi dao ostavku i izašao na izbore. Lijeva koalicija? To su diletanti i amateri‘

Pratite li ga, vidjet ćete da je to sve jedna igra, jako loše za Hrvatsku i naše građane, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora

Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/CROPIX

Gordan Jandroković jedan je od čelnih ljudi HDZ-a te će biti nositelj liste u II. izbornoj jedinici. HDZ je u međuvremenu predstavio svoj slogan "Za sve izazove", što bi mnoge moglo asocirati na nešto pomalo vojnički.

"Nije baš tako. Prošli smo kroz velik broj izazova u ovih proteklih osam godina. Podsjetio bih na situaciju s Agrokorom, korona krizu, potrese, rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, poremećaje u opskrbi energentima, hranom. Na sve to odgovorili smo izuzetno kvalitetno i uspješno. I dalje smo spremni za sve izazove", rekao je Jandroković za Novu TV.

Kandidatura predsjednika Zorana Milanovića mnoge je iznenadila, no Jandroković tvrdi da im to nije promijenilo planove koje su imali u kampanji.

"Ne, mi nastavljamo s našom kampanjom kako smo planirali. Nikad nismo bježali od odgovornosti, nikad nismo varali naše birače za razliku od predsjednika Milanovića. On je rekao kad je bio predsjednik Vlade da se nikad neće kandidirati za predsjednika države, a kad je postao predsjednik države, rekao je da se nikad neće kandidirati za predsjednika Vlade. To je nekakva virtualna kandidatura jer neće biti na listi. Od prvog trenutka mi je to bilo jasno. Samo naivci su pomislili da on ima časne namjere. Da je frajer, dao bi ostavku i izašao na izbore, ali ovo je sve nekakva igra, blef, fake", izjavio je.

Lijevu koaliciju nazvao diletantskom

Ako Milanović prije izbora podnese ostavku, Jandroković postaje v.d. predsjednik republike.

"Kad bi on takvo što napravio, to bi bio nastavak kršenja Ustava, nedemokratskog ponašanja i iz tog razloga čekat ćemo što će se dogoditi. Neću unaprijed odgovarati na ta pitanja i otkrivati našu taktiku. Pratite li ga, vidjet ćete da je to sve jedna igra, jako loše za Hrvatsku i naše građane", tvrdi Jandroković.

No iako o Milanoviću nema visoko mišljenje, ipak ga je pohvalio da ima veće kvalitete od Peđe Grbina.

"Političke kvalitete Peđe Grbina su jako male, budući da je Milanović malo bolji, to nije kompliment. Sastavili su koaliciju od 11 političkih opcija, zazivaju i Možemo, javljaju se još i ti tzv. desni Most i Suverenisti. Kakva bi to koalicija bila? Moramo imati ozbiljne i odgovorne ljude, državnike, a ne ovakve diletante, amatere i avanturiste", rekao je predstavnik HDZ-ove liste u II. izbornoj jedinici.

Još uvijek se čeka odluka Ustavnog suda koja će dati konačni pravorijek na situaciju. Bivši predsjednik Sabora iz redova HDZ-a Vladimir Šeks tvrdi da bi Milanovića trebalo opozvati.

"To njega morate pitati. On često ima osebujne izjave. Ne mogu to komentirati", kratko je rekao Jandroković.

Karamarko na listi?

Premijer je na općem Saboru HDZ-a posebno pohvalio Tomislava Karamarka.

"Ovo su izbori gdje SDP ide u jednu žestoku ideološku podjelu, mi to ne volimo. Naravno, važno nam je da svi potencijalni glasači HDZ-a budu na našoj strani. O tome da bude na listi još se nije govorilo", izjavio je predsjednik Sabora za Novu TV.

Na saboru HDZ-a bio je i Ante Đapić, a hoće li on pronaći svoje mjesto na listi, nije otkrio.

"To su sad špekulacije. Bitno da se izabere najbolje ljude. Bit će dovoljno žena", rekao je Jandroković.

O mogućoj koaliciji s Domovinskim pokretom nije htio govoriti. Naglasio je kako je HDZ fokusiran na nastavak suradnje s dosadašnjim partnerima.

"Mi smo koncentrirani na suradnju s našim dosadašnjim partnerima. Ako će faliti ki bi, da bi", izjavio je.

‘Mi smo plavi i tako će ostati‘

U raspletu parlamentarnog Gordijskog čvora u superizbornoj godini, mogli bi izaći ponovno na predsjedničke izbore. Imaju li u HDZ-u plan za tako nešto, Jandroković nije htio otkriti.

"O tome ne razgovaramo, sad je fokus na parlamentarnim izborima. Naši protivnici neće se libiti kršiti osnovna načela demokracije. S naše strane neće biti negativne kampanje. Odgovarat ćemo vrlo oštro ako nas budu napadali, ali nećemo biti ti koji će stvarati atmosferu nervoze, međusobnih optužbi, konflikta, netrpeljivosti, mržnje".

SDP u kockarskom žargonu i igri riječima tvrdi da su stavili sve na crveno.

"Jako dobro da su stavili sve na crveno, da ljudima bude jasno da se radi o lijevoj, u jednom dijelu i rigidnoj koaliciji. Pitanje kako na to gledaju Most, Suverenisti i svi drugi s desnog spektra koji najavljuju da je suradnja s takvom ljevicom moguća. Mi smo plavi i uvijek ćemo biti plavi", zaključio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 16:04