ŠEF SRPSKE VLADE

'DA JE U JUGOSLAVIJI POSTOJALA LJUBAV NE BISMO RATOVALI' Ivica Dačić za osnivanje balkanskog vijeća

 Tea Cimaš/CROPIX

PODGORICA - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u četvrtak u Podgorici kako bi zemlje zapadnog Balkana trebale osnovati neko zajedničko tijelo poput skandinavskih zemalja kako bi si olakšale zajedničku suradnju i pozicioniranje na vanjskom tržištu.

"Moramo tražiti zajedničke interese. Ne vjerujem u ljubav između bivših jugoslavenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala, ne bismo ni ratovali", rekao je Dačić na završetku velikog poslovnog skupa u Bečićima pokraj Budve.

Dačić je kazao da ni danas ne treba težiti za nekom novom Jugoslavijom i da je umjesto toga potrebno da države zapadnog Balkana definiraju zajedničke interese.

Srbijanski premijer smatra da zemlje zapadnog Balkana trebaju formirati neko zajedničko tijelo , "nekakvo balkansko vijeće", poput skandinavskih zemalja. To vijeće, kako je objasnio, olakšao bi njihovu međusobnu suradnju, a omogućio bi i bolje pozicioniranje tih zemalja na europskom i svjetskom tržištu.

Po njegovoj ocjeni, u regiji još ne postoji puna multilateralna suradnja nego više bilateralni odnosi između pojedinih zemalja.

Dačić kaže i da se zapadni Balkan ne može dijeliti "carskim rezom", po konceptima srednjeg vijeka, pa da Slovenija i Hrvatska budu dio EU-a, a da druge zemlje ostanu u njezinu predvorju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:58