PRESICA PLENKOVIĆA

‘Da meni docira tiranin Grbin? No way! Da mi dociraju Most i Možemo? Mi smo NBA za njih!‘

‘Držimo da postoji prostor za smanjenje marži koje će distributeri moći izdržati‘
Andrej Plenković
 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je na konferenciji za medije da je odluka o ograničavanju cijena goriva donesena danas na Vladi, te da je intervencija bila nužna.

- Vlada RH koju ja vodim u proteklih pet godina je više puta intervenirala. Da smo stajali i gledali, Agrokor bi propao, propala bi radna mjesta. Onda bi nas optužili da nismo ništa radili. Onda je došao covid. Da nismo reagirali, optužili bi nas da nismo ništa napravili. Govorim to zato što postoje trenuci kada je ova Vlada bila agilna. Kada smo u fazi velikog oporavka, sigurno ćemo djelovati da stabiliziramo. Da to napravimo diskretno, rekao je premijer.

Objasnio je potom situaciju oko goriva.

- Ako limitirate cijenu litre goriva, vi ste automatski smanjili prihod od PDV-a. Za što mi trošimo novac koji dolazi od trošarina? Autoceste, ceste i željeznice. Smatramo da je odluka dobra, da je vremenski ograničena i primjerena. Ona nije kraj procesa upravljanja nečim o čemu raspravljamo s drugim vladama i izvorima. Mi ćemo se s tom temom baviti. Ovo je početak djelovanja, rekao je Plenković.

Premijer se potom osvrnuo na presudu o aferi Fimi Media, kao i o mogućoj kolektivnoj odgovornosti HDZ-a. Točnije, upitan je hoće li se ispričati u ime HDZ-a. Novinar je dodao da su se neki čelnici u ime država znaju ispričavati npr. za ratne zločine, iako nemaju veze s njima, pa je pitao Plenkovića planira li se on ispričati u ime HDZ-a, iako u vremenu dok je bila afera Fimi Media on nije bio član stranke.

- Ja sam, naravno, spreman odgovarati na sva pitanja. Moram zaista komentirati kao neprimjereno uspoređivanje ovoga i ispričavanja za ratne zločine. To je uvredljivo i neprihvatljivo. Nova dimenzija napada na HDZ. To je nastavak kreiranja atmosfere, odgovorio je premijer.

- Pravni proces postoji da bi završio. Taj je proces dobio novu fazu - potvrdu presude. Ja sam rekao da smo mi legalisti. Onaj tko je odgovoran neka odgovara. Ja kao predsjednik stranke izabran dva puta, ja koji sam pobijedio svu tu oporbu koja sada histerizira, ne kanim se ispričavati za grijehe drugoga iz vremena kada čak nisam ni bio član stranke. Ja odgovaram za ono što se dogodilo u to vrijeme. Mi ćemo novčani iznos uplatiti i s time smo našu obavezu riješili, rekao je Plenković.

Potom je opleo po oporbi: "Ne dolazi u obzir da mi docira tiranin Grbin koji izbacuje ljude iz stranke kroz prozor 18 zatsupnika jer misle o nekom pitanju drugačije? No way! Stranka SDP u 21. stoljeću pokazuje totalitarne manite. Čovjek koji grli Stjepan Kovača u Čakovcu, gdje ovaj laže da mu netko prijeti, angažira službenu osobu da laže, da meni docira? No way. Da meni sole pamet Mostovci, ekipa koja doživljava orgazam na Festivalu slobode? Oni da meni dociraju? Da mi docira Možemo? Koji u Holding kadrovira redikulozno? Da mi docira Domovinski pokret koji je uhvaćen kako snima članove u nekoj sobici? Mi smo NBA i oni lokalna liga, što se vidi u anketama. To ne dolazi u obzir, ni u trunku varijante."

Premijer je zatim ponovno upitan o odluci da se ograniče cijene goriva.

- Hajdemo ponoviti. Vlada ima alat, postoji Zakon o naftnim derivatima koji kaže da tržište diktira cijene. U iznimnim situacijama Vlada može donositi odluke o limitiranju maloprodajne cijene nafte. Mi ne moramo baš sve što na užem kabinetu raspravlja Vlada, objaviti na webu. On služi da se na njemu ispitaju sve mogućnosti i da se donesi. Ovo je plod analiza. Prošlog tjedna su ministri Marić i Ćorić dobili zadaću da analiziraju stanje”. Što mislite kako su druge odluke donesene? Nisu došle sa Sljemena. Kako mislite da su inače donesene odluke? One su došle preko Bihaća? - rekao je Plenković.

Nakon toga se vratio na temu oporbe: "Razumijem ja ove koji imaju po 12 ili 13%, sada je moment za udariti na HDZ. No ljudi vide razliku, ovo što mi radimo danas i ono što je bilo 2004. do 2009. nije isto i nema veze jedno s drugim. Nema teoretske šanse da sadašnje vodstvo preuzme odgovornost na sebe za nešto što je sud presudio zbog osobnih odgovornosti praktički jedne osobe."


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je u četvrtak nakon sjednice Vlade konferenciju za medije na kojoj je objasnio uredbu o ograničenju cijena goriva:

- Ovo je agilan pristupa rješavanja situacije cijene nafte an globalnom i mediteranskom tržištu. Vjerujemo da će odluka stabilizirati očekivanja. Vjerujemo da ćemo kroz to razdoblje moći bolje vidjeti i planirati što i kako s rastom cijene nafte. To je na korist građana i hrvatskog gospodarstva, rekao je premijer.

Nakon Plenkovića na pitanja novinara odgovarao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić:

- Držimo da ovo ograničenje donosi stabilnost treba unijeti mir u poslovni sektor i među građane. Riječ je o smanjenju od par posto, ali projekcije idu u smjeru daljnjeg povećanja cijena na mediteranskom tržištu. Ako u tih 30 dana ne dođe do stabilizacije, Vlada će pomno pratiti situaciju i reagirati, rekao je ministar.

- Smanjenje će podnijeti distributeri i proračun. Ako dođe do eskalacije, odlučeno je da ćemo intervenirati sa strane prihoda. Prva smo članica EU koja je ovako stabilizirala cijene. Držimo da je to dobro za naš poslovni sektor kod kojih su cijene transporta ugrađene u cijenu poslovanja, rekao je Ćorić i pojasnio da uredba stupa na snagu u subotu.

- Ne bi trebala ugroziti distributere. Vjerujem da će neki biti agilni u raspravi o cijenama. Držimo da postoji prostor za smanjenje marži koje će distributeri moći izdržati. Ovo smanjenje ostavit će trag u proračunu jer povlači za sobom smanjenje prihoda od PDV-a. Držimo da je ovakvo smanjenje opravdano i da ovakva podjela troška ima smisla, rekao je Ćorić i dodao: "Naša ideja je da stabiliziramo funkcioniranje tržišta. Naše gospodarstvo ovisi najviše o cijeni dizela."

Ćorić je upitan i za reakciju na presudu Vrhovnog suda protiv HDZ-a.

- Riječ je o razdoblju od prije 15 godina. HDZ danas ima malo veze s tim razdobljem. Nije ugodno i nije lijepo znati činjenicu da je HDZ jedna o osuđenih strana, no još jednom riječ je o pojedincima. Vođenje vlade u proteklih nekoliko godina pokazuje sve, ali ne i tu stranu, rekao je ministar.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat potom je ponovio da su danas na sjednici Vlade usvojene izmjene i dopune Zakona o obnovi.

- Danas smo usvojili izmjene i dopune Zakona o obnovi očekujem da ćemo uskoro imati veću dinamiku u samom procesu obnove. Tri stvari su bile apostrofirane: Imovinsko-pravni odnosi koji će se sada zaobilaziti, sufinanciranje od 20%, ukinuta je i zabrana raspolaganja obnovljenom nekretninom. Uvodimo brži način uklanjanja objekata koji prijete sigurnosti i zdravlju ljudi. Građevinski inspektori će jednostavnim rješenjima preko ugovorenih trećih osoba moći izdavati rješenja o takvim uklanjanjima. Država će s one koji će morati iseliti iz takvih kuća osigurati takav smještaj kupnjom ili najmom nekretnina, rekao je Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:12