RUSKI AMBASADOR U RH

‘Da, možemo i za 10 dana isporučiti milijun doza Sputnjika. Dogovaramo posebne letove iz Rusije‘

Otkrio je da su pregovori s načelne danas ušli u operativnu fazu i da gotovo sigurno možemo računati na rusko cjepivo
Andrej Nesterenko
 Vladimir Gerdo/Tass/Profimedia

Ruski veleposlanik u Zagrebu Andrej Nesterenko izjavio je za RTL Direkt da su upravo danas pregovori o isporuci cjepiva Sputnjik V Hrvatskoj s načelne došli na operativnu razinu i da gotovo sigurno možemo računati na rusko cjepivo.

Visoki izvori iz HDZ-a bliski Plenkoviću za Jutarnji list potvrdili su ranije kako je cilj da sljedećih tjedana u Hrvatsku stigne respektabilna količina ruskog cjepiva, najmanje milijun doza, a plan je takav da će Hrvatska dobiti cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), a onda čekati dozvolu EMA-e kako bi odmah mogla početi s cijepljenjem.

Na upit je li Hrvatska službeno zatražila rusko cjepivo od vlade Rusije, Nesterenko je odgovorio da su to za sada samo kontakti, ali da ne može otkrivati detalje pregovora.

Potvrdio je da su razgovori u tijeku, ali nije želio potvrditi niti zanijekati je li upućen službeni zahtjev.

Potvrdio je da se tijekom razgovora bilo spominjala količina cjepiva, ali da će se broj odrediti od strane našeg Ministarstva zdravstva.

Na upit bi li u Hrvatsku do kraja idućeg tjedna moglo stići milijun doza cjepiva, ako bi Europska agencija za lijekove sutra odobrila cjepivo, odgovorio je potvrdno.

image
Yuri Cortez

- Prema mojim informacijama, to bi se moglo organizirati, moguće je. Prvo nam treba dozvola Agencije, zatim i službeni poziv od Hrvatske. Što se isporuke tiče, mislim da bismo mogli to napraviti za nekoliko tjedana. Također smo s vašim vlastima dogovarali mogućnost korištenja specijalnih letova iz Rusije gdje se cjepivo proizvodi, kako bi što prije stigla isporuka do Zagreba, objasnio je.

Odgovorio je i na pitanje je li se cijepio ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Pa, rekao je da... zapravo da će se cijepiti kad on odluči. Predsjednik je države, oko njega je cijeli medicinski tim koji ga nadzire i procjenjuje njegovo stanje. Kad oni kažu da može, on će se i cijepiti, rekao je.

Ocijenio je da cijepljenje u Rusiji napreduje sjajno.

- Broj cijepljenih građana brzo raste, zadnja dva tjedna smo krenuli s masovnim cijepljenjem.

Prokomentirao je i slučaj Navaljni te odgovorio vjeruje li da je situacija oko Alekseja Navaljnog utjecala na imidž Rusije.

- Pa on je prezentiran kao borac za što? Ako pogledate sve te ljude koji traže da se oslobodi Navaljnog, možete vidjeti da je to samo slogan. Oni su došli prosvjedovati porukama da nisu sretni sa svojim životom, rekao je.

Komentirao je kako se osjeća kada gleda poruke sa Zapada koje govore o ruskoj opresiji.

- Negativno. Negativno jer to je 100% licemjerno. Definitivno ima izvještaja iz SAD-a o neredima koji su se dogodili 6. siječnja, ali Navaljni je najveća priča. On je kao najveća planina ovdje u Hrvatskoj. A Navaljni je u svojim nazovimo ih izvještajima uhvaćen kako iznosi neistine, kao u dokumentarcu „Putinova palača“. U Njemačkoj je napravljen u mjesec dana. A vi u Europi ste uvjereni kao da su to činjenice. Predsjednik Rusije je više od kralja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:18