ODLAZAK ŽARKA PEŠE

‘Da nije bilo njega, u pitanje bi došao i sam Zagreb‘: Tko je bio čuveni zapovjednik obrane Sunje

Jako je volio životinje, a posebno konje, zbog čega mu je Zvonko Bogdan posvetio i pjesmu, a neko je vrijeme uzgajao i orlove
Žarko Peša
 Nikola Vilić/Cropix

Žarko Peša, umirovljeni brigadir i bivši zapovjednik obrane Sunje, preminuo je iznenada u petak navečer od zastoja srca u svom domu u Podhumlju na otoku Visu.

Peša, kojeg svi prijatelji i suborci znaju po nadimku Leopard, rođen je 11. listopada 1958. u Imotskom. Svojedobno je radio u Ministarstvu unutarnjih poslova kao inspektor na suzbijanju trgovine narkoticima, a 1991. godine dragovoljno se javio za odlazak u Sunju. U njegovu je postrojbu tada došao i Slobodan Praljak s kojim se, kako pričaju njegovi prijatelji, poslije jako zbližio. Peša je široj javnosti poznat i po emotivnom videu nakon smrti generala Praljka u Haagu. Njegovi bivši suborci ističu da je bio srčan i hrabar te da je general Janko Bobetko svojedobno često znao istaknuti kako je Pešina uloga u obrani Sunje bila iznimno značajna te kako bi, da u to vrijeme tamo Peše nije bilo, u pitanje došli i Sisak i sam Zagreb.

Žarko Peša svojedobno je bio i jedan od šefova hrvatskih obavještajnih službi. Bio je dugogodišnji prijatelj i suradnik Miroslava Tuđmana kojemu je bio zamjenik i šef operative u HIS-u, a kratko je vrijeme bio i načelnik uprave SIS-a. No, nakon smjene vlasti, kad je HDZ izgubio izbore, umirovljen je i smijenjen sa svih dužnosti.

Peša je deset godina, od 1993. do 2003., upravljao Konjičkim društvom Zagreb, a vodio je i poznati restoran na Hipodromu koji je tada slovio za jedan od najluksuznijih u Zagrebu. Prije dvadesetak godina preselio se na otok Vis gdje se najprije bavio ugostiteljstvom - otvorio je restoran Jastožera, poznat po pripremi jela od jastoga, koji su posjetile i brojne poznate osobe, a potom je sa suprugom u Podhumlju kupio posjed i otvorio konobu Peša. Nakon ugostiteljstva počeo se baviti i vinogradarstvom te maslinarstvom. Njegovi prijatelji kažu kako je jako volio životinje, a posebno konje, zbog čega mu je Zvonko Bogdan posvetio i pjesmu, a neko je vrijeme uzgajao i orlove. Oni koji ga bolje poznaju, kažu i da je bio veliki ljubitelj antikviteta.

Od Žarka Peše u subotu su se na društvenim mrežama oprostili mnogi prijatelji, a među njima i bivša televizijska voditeljica Mirna Berend.

"Zbogom...Leoparde...Zbogom prijatelju...Žarko Peša...", napisala je Mirna Berend.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 15:49