MILANOVIĆ U BUZETU

‘Da nije bilo partizanskog oružja, Istra ne bi bila hrvatska, da se Istrani nisu odazvali ‘91., RH ne bi bila ono što je‘

Hrvatstvo Istre i ovih krajeva je politička, duhovna i metafizička činjenica, istaknuo je hrvatski predsjednik
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/CROPIX

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom godišnjih priznanja u petak je obilježen Dan grada Buzeta, a na svečanosti je bio hrvatski predsjednik Zoran Milanović te bivši predsjednici Stjepan Mesić i Kolinda Grabar-Kitarović.

Na obilježavanju Dana grada Buzeta bio je i bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan.

Predsjednik Milanović je ocijenio da je Istra u zadnjih 30 godina postala razvijena, sređena i ugodna sredina za život. Naglasio je i da je hrvatstvo Istre i ovih krajeva politička, duhovna i metafizička činjenica, dok su Buzet i Istra u Hrvatskoj rezultat pameti i drskosti nekih ljudi iz 1945. godine.

"Da nije bilo partizanskog oružja, Istra ne bi bila hrvatska, da se Istrani nisu odazvali 1991., kad je bilo najteže, niti Hrvatska danas ne bi bila ono što je. Tim ljudima koji su bili prvi, najhrabriji, najodvažniji i najdrskiji treba odati priznanje i reći jedno veliko hvala", istaknuo je Milanović.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom iz hrvatske perspektive, uz sitne probleme, dvije zemlje imaju normalne odnose i bazu na kojoj mogu graditi zajednički pristup u kojemu se, dodao je, mora znati tko je što i što je čije.

"Hrvatska i Slovenija su dvije male države, ekonomski srednje, ograničenog utjecaja, koje se moraju zajedno orijentirati prema Europi kako bi zajedno promatrali stvari jer - ono što može slon, ne može lisica. Mi nismo u fokusu velikih, u to sam se uvjerio i kao premijer i sad kao predsjednik države. Moramo ponekad biti i sebični u nekim stvarima, moramo se boriti za svaki euro iz europskih fondova. To je naš novac, ali se ne smije dogoditi da iskoristimo 50 posto fondova koje nam stoje na raspolaganju", poručio je predsjednik Milanović.

Izaslanik premijera, ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković poručio je kako je potpora Vlade neupitna kad su u pitanju svi cestovni i infrastrukturni projekti na Buzeštini, ali i u cijeloj Istri.

Istarski župan Boris Miletić ustvrdio je kako se i Istra susreće s nedostatkom kvalificirane radne snage te kako je "pred javnim sektorom puno prostora da uskladi svoje obrazovne programe kako bi odgovorili na potrebe tržišta rada". Upravo iz tog razloga, smatra on, potrebna je suradnja na svim razinama.

"Regionalna i lokalna samouprava moraju surađivati jer niti jedna županija niti bilo koji grad ili općina nisu izolirani otok", zaključio je.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin rekao je kako je Buzet grad u kojemu je idealno za živjeti, gdje, kako je rekao "nema nezaposlenih, nema kriminala, nema droge".

"Na prvi pogled izgleda da ovaj grad nema problema, no istina je ipak malo drugačija. Buzet već 13 godina stoji na mjestu, nije sagrađena niti jedna poslovna hala. Zvuči gotovo nevjerojatno da s jedne strane u ovome gradu nema nezaposlenih i da - ako želimo sačuvati gospodarsku osnovu - moramo dovoditi na stotine ljudi", naglasio je Kajin.

Smatra i da će, ako se do kraja njegova mandata, uz pomoć države i županije, ne poveća broj zaposlenih za barem 200 radnika, Buzet biti u problemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:50