STRAHOTE BEZ DOPUNSKOG

'DA NISMO IMALI DOPUNSKO ZDRAVSTVENO, LIJEČENJE BISMO PLATILI TISUĆE KUNA' Cijene participacija šokirale Hrvate

Milijuni Hrvata, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, koriste mogućnost dopunskog osiguranja. Jutarnji list je istražio njihova dosadašnja iskustva
 CROPIX

Za osobe s kroničnim, teškim bolestima koje moraju odlaziti na česte kontrole i skupe pretrage te povremena bolnička liječenja dopunsko zdravstveno osiguranje postalo je nužnost.

Mirjana Naser, 61-godišnja umirovljenica iz Zagreba, dugi niz godina pati od teške bolesti prestanka disanja, apneje. Prošle godine dobila je aparat za disanje, takozvani CPAP aparat, s kontinuiranim pozitivnim tlakom. CPAP služi kao pomagalo za disanje u liječenju srednje teške i teške apneje.

Riječ je o nekoj vrsti respiratorne proteze koja preko maske prenosi mali tlak zraka te na taj način sprečava stalna gušenja pa tako, primjerice, osoba koja je imala i do 500 gušenja tijekom jedne noći uz pomoć tog aparata dođe na samo 4 do 5 na noć.

Od prošle godine HZZO je CPAP aparat uvrstio na listu pomagala te ga mogu dobiti svi pacijenti koji zadovoljavaju kriterije, odnosno imaju takozvani AHI indeks (broj gušenja) veći od 15 dnevno i uz to neki ozbiljan komorbiditet, poput arterijske hipertenzije ili ekstremne debljine.

Skup boravak u bolnici

No kao i za sva ostala pomagala s liste HZZO-a, i za ovo pomagalo potrebno je imati dopunsko osiguranje da bi za pacijenta bilo posve besplatno. Tako bi i gospođa Naser, da nije imala dopunsko osiguranje, morala za taj aparat izdvojiti od 6 do 15 tisuća kuna, što si ne bi mogla priuštiti.

Naime, upravo zato što nije imala mogućnost da si sama kupi pomagalo za disanje dok ono još nije nije bilo na listi HZZO-a, Mirjana Naser je tijekom godina u kriznim periodima morala dolaziti na povremeno korištenje CPAP aparata u Centar za poremećaje spavanja u Vrapču.

- Prvi put sam u bolnici boravila 2008. i već je tada kod prvih pretraga ustanovljeno da imam preko 5000 hrkanja i gušenja tijekom sna, a nakon toga sam još nekoliko puta dolazila na aparat jer tada nije postojala mogućnosti da ga dobijem preko HZZO-a. Ta kratka razdoblja korištenja su mi puno značila jer mi je idućih nekoliko mjeseci, ponekad čak i do 6 mjeseci, bilo puno lakše - kaže gospođa Naser. Ističeda bi i te boravke u bolnici morala plaćati da nije imala dopunsko osiguranje. Samo za cjelonoćnu polisomnografiju, pretragu koja je nužna u dijagnostici apneje, morala je platiti participaciju od čak 3000 kuna za boravak u bolnici.

To je iznimno puno prema cijeni dopunskog osiguranja, koje HZZO naplaćuje 80 kuna ako su vam mjesečna primanja ispod 5000 kuna, a 130 kuna ako mjesečno prihodujete više od tog iznosa. Danas ga ima više od 2,5 milijuna Hrvata jer omjer uloženog i dobivenog pokazuje da je puno jeftinije davati mjesečni iznos nego riskirati bolničke račune od tisuće i tisuće kuna.

Osim HZZO-a, dopunsko osiguranje počeli su nuditi i drugi osiguravatelji, a nedavna akcija Croatia zdravstvenog osiguranja i portala Dosi.hr specifična je po tome što se dopunsko nudi po jedinstvenoj cijeni od 75 kuna mjesečno.

Liječenje iz donacije

Andrija Dragija iz Ivanić Grada 14 godina bori se s kroničnom kožnom bolesti psorijazom, a nema terapije koju nije isprobao. No ništa od toga nije pomagalo. S vremenom su se stvorile kore po cijelom tijelu.

Tad mu je prepisan citostatik metotreksat koji se inače koristi za liječenje leukemije, no kad je počeo planirati obitelj, morao ga je prestati uzimati pa mu se bolest ponovno vratila. Tada je počeo uzimati ciklosporin, lijek od kojeg mu se povuklo oko 80 posto lezija, no koža mu je i dalje pucala i krvarila. S vremenom je došao i na listu za biološki lijek s kojim se preporodio i koji trenutačno dobiva iz donacije. No kaže, da sve ove godine nije imao dopunsko osiguranje, ni sam ne zna kako bi se liječio.

- Ne želim ni zamišljati koliko bi me sve to stajalo. Ovako svaki mjesec izdvajam za dopunsko osiguranje 80 kuna, a lijekovi koje sam uzimao jako su skupi i mislim da bi me mjesečno stajali od 200 pa do 1000 kuna, ovisno o tome u kojoj je fazi bolest. Osim toga, odlazio sam i na liječenja u Naftalan, gdje su mi kombinirali i po nekoliko različitih terapija, a za svaku od njih bih morao platiti barem 20 kuna participacije te još 20 kuna za svaki dan terapije pa bi se nakupila prilična svota za dvotjedno liječenje - kaže Andrija Dragija.

Pametno ulaganje

Što znači dopunsko osiguranje u slučaju kad se iznenada završi u bolnici doznala je marketinška menadžerica Marina Harapin Živković. Potkraj prošle godine ona je zbog začepljenja krvnih žila završila na hitnom pregledu u bolnici Sveti Duh, a nakon toga je deset dana ostala na bolničkim pretragama.

Kako nije imala dopunsko osiguranje, za taj boravak i pretrage morala je platiti nekoliko tisuća kuna!

- Kad sam iznenada završila u bolnici, cijelo sam vrijeme u glavi zbrajala koliko će me koštati - kaže Marina. Čim je izašla iz bolnice, prvo što je napravila bilo je sklapanje ugovora za dopunsko zdravstveno osiguranje. Izdvajanje 300-tinjak kuna iz kućnog proračuna za dopunsko smatra pametnim ulaganjem.

Razgovarali smo sa Ivanom Radišićem direktorom marketinga Croatia Zdravstvenog osiguranja

Koje su prednosti Croatia zdravstvenog dopunskog osiguranja?

Polica dopunskog osiguranja CROATIA zdravstvenog osiguranja je trenutno najkonkurentniji proizvod na tržištu. Polica ima najveće pokrića, pokriva sve vrste sudjelovanja na svim razinama zdravstvene zaštite, uključujući i doplatu za lijekove s B liste. Uz to, naša iskaznica služi kao sredstvo plaćanja, bez potrebe prikupljanja računa i naknadne refundacije troškova.

‘S Croatia iskaznicom nema skupljanja računa i refundacije, pacijent se time ne opterećuje!’

Koje sve participacije pokriva kartica Croatia dopunskog osiguranja?

Naša iskaznica pokriva sva zakonom predviđena sudjelovanja: sudjelovanje za posjet ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, sudjelovanje za izdavanje lijeka na recept, sudjelovanje za specijalističke preglede, specijalističku dijagnostiku, bolničko liječenje, ambulantnu fizikalnu terapiju, fizikalnu terapiju u kući, ortopedska i druga pomagala, te doplatu za lijekove s dopunske B liste lijekova. Sva zakonom predviđena sudjelovanja pokrivena su policom dopunskog osiguranja CROATIA zdravstvenog osiguranja.

Koliko stoji mjesečna premija za jednu osobu i postoje li mogućnosti kombiniranja - obiteljske kartice i slično?

Tijekom akcije s portalom Dosi.hr mjesečna premija iznosi 75 kuna, a prema redovnom cjeniku ona ovisi o dobi osiguranika. Ako se osigurava više članova obitelji, ostvaruje se obiteljski popust, popust za plaćanje unaprijed i sl., međutim uz sve popuste, premija prema redovnom cjeniku bila bi viša od ove akcijske od svega 75 kuna mjesečno.

Koliko osoba koja ima Croatia dopunsko zdravstveno osiguranje uštedi ako je 10 dana u bolnici?

Za vrijeme boravka u bolnici pacijent sudjeluje u troškovima u visini od 20% cijene bolničkog liječenja, koje ne može biti manje od 100 kuna po danu. Slijedom toga, za 10 dana boravka u bolnici minimalno sudjelovanje je 1000 kuna. Međutim, ako je trošak bolničkog liječenja veći od 5000 kuna, onda je i sudjelovanje veće. Npr., 10 dana boravka u bolnici zbog inzulta: sudjelovanje pacijenta je oko 1500 kuna; 5 dana boravka u bolnici zbog operacije žučnjaka: sudjelovanje pacijenta je oko 1700 kuna; 7 dana boravka zbog poremećaja cirkulacije s pretragama na srcu: sudjelovanje je oko 1750 kuna.

Plaćanje pretraga

Koliko iznose troškovi pretraga za osobe bez dopunsko osiguranje?

Ako pacijent nema policu dopunskog osiguranja, plaća veliki broj dijagnostičkih postupaka. Npr., troškovi sudjelovanja za MR pretragu dvije regije iznose oko 200 kuna, sudjelovanje za color doppler karotida 50 kuna, EMNG također 50 kuna, te za MSCT koronarografiju oko 350 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:26