NEBOJŠA SUBANOVIĆ

‘Da, ovo je bilo neuobičajeno, ali sjetite se što se dogodilo 1973. godine na Medvednici‘

Meteorološkim rječnikom, radilo se o superćeliji, piše Nebojša Subanović za Meteo info

Nebojša Subanović

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom te prešlo u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Nije da je nepojmljivo, prije bih rekao da nije uobičajeno za naše podneblje. Valja se prisjetiti nevremena sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je tornado na Medvednici poharao prilično veliki komad bukove šume čupajući s korijenom stabla promjera većeg od jednog metra", piše meteorolog Nebojša Subanović na Meteo info.

"Meteorološkim rječnikom, radilo se o superćeliji. Superćelija je vrlo razvijeni kumulonimbus, olujni oblak koji spada u razred oblaka vertikalnog razvoja. Za razliku od ‘običnih‘ kumulonimbusa, kod superćelija je uočljiva rotacija sustava, najčešće ciklonalna ili protusatna, pri čemu se vrlo često javljaju tornada i tuča velikih zrna – veličine oraha, pa čak i teniskih loptica. Naravno, neovisno o mogućoj pojavi tornada, superćelije su praćene i orkanskim vjetrom", napisao je Subanović objavio i kronološki razvoj jučerašnje dramatične situacije.

Iz toga je razvidno da je oko 13 sati po lokalnom vremenu, na istoku Italije i jugozapadu Austrije došlo do umjerene konvekcije i stvaranja oblaka vertikalnog razvoja. "Na kompozitu hrvatskog radara još ništa ne zvoni na uzbunu, no slika slovenskog radara s Lisce govori da bi se situacije mogla zakomplicirati. Na slovenskoj slici jasno se vidi nekoliko "žarišta". U 14 sati olujni je sustav još daleko za hrvatske radare da bi se vidjeli pravi razmjeri oluje. Zato slika radara Lisca zvoni na uzbunu! Sada se jasno vidi ciklonalna rotacije sustava, sjeverni dio zakreće prema zapadu, a južni prema istoku – meteorološkim rječnikom, formirala se mezociklona, a linija oborina, sada već žestokih pljuskova, ocrtava liniju hladne fronte. U 15 sati olujni je sustav na granici s Hrvatskom. Sada više nema dvojbe – radi se o žestokoj oluji ", piše, među ostalim, Subanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:21