DAMIR KAJIN

‘Da parafraziram Aristotela, drag mi je Milanović, ali draži mi je Ustav...‘

‘Vjerujte mi, ‘stari‘ zastupnici, počevši od (Slavka) Linića do (Dražena) Budiše, kapa im dolje, mislimo isto: Hrvatska ne smije skrenuti u tiraniju!‘

Damir Kajin

 Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Buzeta, bivši kandidat na predsjedničkim izborima te iskusni političar Damir Kajin rekao je u utorak za Novi list da mu je Zoran Milanović "drag", ali da su mu vrednote Ustava Republike Hrvatske "draže" te da Hrvatska "ne smije skrenuti u tiraniju".

"Aristotel je rekao: ‘Drag mi je Platon, ali draža mi je istina.‘ A ja kažem: drag mi je Milanović, ali draže su mi vrednote Ustava, jer on je uz Domovinski rat i izbore 1990. godine temelj hrvatske državnosti", rekao je Kajin.

Kajin je rekao da je Ustav Republike Hrvatske od 1990. naovamo nadopunjavan i mijenjan još deset puta te da je on bio zastupnik u Hrvatskom saboru kada se on nadopunjavao i mijenjao te u svemu tome sudjelovao.

"Vjerujte mi, ‘stari‘ zastupnici, počevši od (Slavka) Linića do (Dražena) Budiše, kapa im dolje, mislimo isto: Hrvatska ne smije skrenuti u tiraniju! To nije moj citat već Milanovićev s inauguracije 2019. godine kada je govorio da mu ne trebaju veće ovlasti. Najgore bi bilo kada bi pojedinac bio i predsjednik države i predsjednik Sabora, i predsjednik Ustavnog suda i tužitelj i sudac", rekao je Kajin za Novi list.

"Kada govorim o tiraniji, govorim o dvjema tezama – ‘Treća Republika‘ i ‘Vlada nacionalnog jedinstva‘. Vjerojatno Treća Republika vodi u promjenu Ustava, ali kako bi bilo moguće uspostaviti vladu nacionalnog jedinstva bez najveće stranke ili najveće opozicijske stranke? Ne bih volio, a to vodi u tom smjeru, da glas za SDP bude, kako najavljuju svojim ponudama, i glas za ortodoksnu desnicu. Danas je glas za HDZ, za (Andreja) Plenkovića i (Olega) Butkovića, glas za centar", dodao je Kajin.

"Možda najbolje govore oni koji šute. Ali valja i govoriti. Kao što to čini sveučilišna profesorica Sanja Barić: Ustav je jamstvo sloboda. Ne, nije dobro, sve što se s ovim izborima događa nije dobro. K tome ne znamo, niti o tome danas netko previše razmišlja, gdje nas aktualna događanja mogu odvesti", ustvrdio je Kajin.

Kajin je rekao da ga brine prizemni populizam i najave Socijaldemokratske partije da će mijenjati materijalna i socijalna prava. Dodao je i da su "parole" oko migranata populizam.

"Migranti koji danas legalno dolaze u Hrvatsku nama trebaju. U Buzetu je 18 posto radne snage migrantskog predznaka. Ali oni nisu tu zbog socijalnih naknada. Oni su tu jer naši ljudi ne žele raditi ni u metalnoj industriji, ni na građevini, ma ni u pekarskoj industriji. Oni i zarađuju isto ili više nego naši radnici", rekao je Kajin.

"K tome osiguran im je smještaj, dva obroka, neki imaju čak i plaćeno šišanje. Naši Istrijani zadnjih šest ili sedam godina ne napuštaju Hrvatsku. Od travnja plaće u državnim tijelima bit će kao u Sloveniji: VSS 1.950 eura, VŠS 1.400, SSS 1.200 eura. Ali je zato vrtić u Buzetu 99 eura, dom umirovljenika ni 500 – u Sloveniji je sve to mnogo skuplje", dodao je Kajin.

Kajin je rekao da mu SDP-ovci govore da "pripazi malo" na to što govori. Dodao je da aktualna politička retorika vodi k tomu da se političari "na punje" i "na šake tući". "Ovo propucavanje Turudićevog automobila može biti uvertira u nešto puno gore, u čemu bitnu rolu, barem mi se tako čini, ima i N1 televizija iza koje stoji kapital iz susjedne države", rekao je Kajin za Novi list.

Kajin je rekao da je 8. izborna jedinica (Istarska županija i zapadni dio Primorsko-goranske županije) utvrda i SDP-a i Istarskog demokratskog sabora. Dodao je, međutim, i da je zahvaljujući onome što je učinjeno zadnjih godina postala i utvrtda HDZ-a.

"Gospodarstvenici su duboko zabrinuti. Nije da im je sjajno, ali dugo, dugo vremena im nije bilo bolje nego što im je danas. Ako su oni zabrinuti najavama čistki, ‘rijekama pravde‘, Bože ne daj nam takve pravde gdje bi izvršna vlast valjda treba goniti i suditi, a ne sudovi, onda bi radnici trebali biti još zabrinutiji", rekao je iskusni političar i ustvrdio da nije siguran da će HDZ, SDP te tandem IDS i Primorsko goranski savez u 8. izbornoj jedinici uzeti svaki po četiri mandata.

"Ostaju još dva mjesta, kako se čini proći će i Most, a za ostale ćemo vidjeti. Ova naša jedinica gubi radnički predznak. Svi bi živjeli od rente! Pretvarali poljoprivredno zemljište u građevinsko i rasprodavali djedovinu. Ali neće ni to dugo", rekao je Kajin.

Kajin je rekao da građani Sandru Benčić iz Možemo "ne vide na čelu Vlade". "Što nude? Za što se zalažu. Što nakon 17. travnja? Moramo se pripremiti i za paralizu sustava, a živjeti se mora", rekao je Kajin. "Period od 2024. do 2027. godine može biti ključan za povlačenje EU sredstava. S Plenkovićem nam je dobro išlo baš u tom segmentu", dodao je Kajin.

Kajin je rekao da će Dalija Orešković i Marijana Puljak, koje je Milanović svojevremeno nazvao "samodopadnim narikačama", na to zaboraviti te da su "zadovoljne širinom" SDP-a. "Tada sam bio čvrsto na strani Milanovića. One su, naime, uz još neke, svojim performansima rušile dignitet Hrvatskog sabora", dodao je Kajin.

Kajin je rekao da još nije odlučio hoće li se kandidirati na sljedećim lokalnim izborima.

Kajin se dotaknuo i HDZ-a. "Svi koji su bili od DORH-a prozvani više nisu na njegovim listama. Ali zato liste opozicije predvodi tucet – bilo nepravomoćno, bilo pravomoćno optuženih. Ne branim nikoga, ali ako provalnicima dopustimo da viču drž’te lopova, ti će razbojnici sutra pokucati i na vaša vrata", rekao je Kajin. "Niti sam ja bez grijeha. Sveci nisu ni IDS-ovci, ni SDP-ovci ni HDZ-ovci. Nisu ni suci, državni odvjetnici. Ali mogu ponoviti – Plenković je svakog s optužnim prijedlogom gurao u stranu, a opozicija osuđene gura na liste. Neću o imenima jer ovaj narod najviše mrzi onog tko ne mrzi", zaključio je Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:25