KOLINDA ZA JUTARNJI

‘Da, pričala sam tada s Putinom. Bio je krivo informiran, ali nije točno da je bio bijesan!‘

‘Ponašao se odmjereno. Agrokor je bio glavna tema naših razgovora‘, kaže nam bivša predsjednica

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin u Sočiju 2017.

 Alexander Zemlianichenko/Afp/Profimedia/Alexander Zemlianichenko/afp/profimedia

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što je ugledni Financial Times objavio priču o Fortenovi u kojoj između ostalog spominje razgovore nje i ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućoj propasti Agrokora, za Jutarnji list pojašnjava kako je doista tema razgovora nje i Putina u Sočiju bio Agrokor te da je ruskom kolegi objašnjavala da Hrvatska ne želi nacionalizirati kompaniju.

Bilo je to u listopadu 2017. kada se Grabar- Kitarović službeno sastala s Putinom u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

Putin je tada na zajedničkoj press konferenciji spomenuo "Agrokor", kazavši "da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke" te da "Sberbank zajedno s VTB sudjeluje u programu financijskog ozdravljenja Agrokora".

‘Nije bio bijesan‘

FT tvrdi da je Putin na tom sastanku bio bijesan i da je htio izvući novac iz Agrokora.

- Ne, Putin na sastanku nije bio bijesan. Ponašao se odmjereno. Agrokor je bio glavna tema naših razgovora, a Gref (izvršni direktor Sberbanka op.a.) je došao s njim u Soči i detaljno ga brifirao informacijama koje su očito bile netočne. Putinu sam objasnila da Hrvatska nije i ne želi nacionalizirati Agrokor te detaljno objasnila stanje. Po povratku u Hrvatsku, zajedno sa savjetnikom za gospodarstvo napravili smo detaljnu promemoriju i poslali je ruskoj strani kako ne bi bilo nedoumica – kaže bivša predsjednica.

Dodaje da su u Soči došli bez da su znali kolika je razina nepoznavanja situacije u Agrokoru.

- Kada smo došli u Soči i krenuli razgovarati o Agrokoru, shvatili smo da je Putin dobio informaciju da je Agrokor nacionaliziran. Prijetila je mogućnost tužbe i dugog spora, kojim bi se izgubilo dragocjeno vrijeme za restrukturiranje kompanije. Zato je bilo bitno da mu pojasnimo stvarno stanje – kaže Kolinda Grabar Kitarović.

Detaljnije o razgovorima za ručkom u Sočiju nije htjela govoriti, dok neslužbeni izvori iz njene delegacije kažu kako je Gref doista došao na taj ručak s namjerom da iznese svoju stranu priče. Navodno su krive informacije o nacionalizaciji Agrokora dobili iz austrijske podružnice Sberbanka. Za ručkom je, kažu izvori, tražio da mu se da riječ i da iznese svoju stranu priče, a Putin mu je onda dao dvije minute da govori.

‘Putin je davao poticaj dza rješenje‘

- Putin nije bio bijesan, niti je tražio da se izvuče novac. Upravo suprotno. Davao je poticaj da se kroz pregovore nađe rješenje za probleme u kojima se Agrokor našao – kaže izvor iz delegacije koja je bila u Sočiju.

I on je začuđen da u Moskvi nisu znali što se događa, odnosno da su bili krivo brifirani, zbog čega su im onda u toj promemoriji slali i članke iz Lex Agrokor iz kojih je bilo jasno da kompanija nije nacionalizirana i da ruske banke drže 49 posto vlasništva.

FT piše kako je to bio jedini put da se ruski predsjednik Vladimir Putin uključio u pregovore oko Agrokora.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila ga je u crnomorskom ljetovalištu Sočiju i požalila se na tešku situaciju u Agrokoru, tvrdi osoba upućena u te događaje za FT. Uhvaćen nesvjestan, Putin je bio bijesan što je Sberbank tako zaglibio u Hrvatskoj i tražio je da izvuče svoj novac, tvrdi osoba bliska banci.

Putinov glasnogovornik Dmitri Peskov odbio je komentirati ono što je nazvao ‘komercijalnim pitanjima‘.

Većinski vlasnik Agrokora nakon restrukturiranja, s 42 posto udjela, postao je ruski Sberbank, dok je druga ruska banka, VTB, držala sedam posto.

Hrvatska vlada bila je duboko upletena u cijeli slučaj, a direktori i političari putovali su između Zagreba i Moskve kako bi pregovarali s ruskim dužnosnicima, navodi se u članku FT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:46